"Orden, de skrivna och de talade, är mina mest värdefulla verktyg"

Det kanske är orättfärdigt, men det ligger frestande nära till hands att jämföra två av föreläsarna vid Näringslivsdagen, som genomfördes i Piteå på fredagen. Nämligen Tobias Lindfors, 34 år, vd för Student Consulting, och Jan Eliasson, 71 år, diplomat och före detta utrikesminister.

Diplomaten Jan Eliasson, som föreläste i Piteå på fredagen, har ägnat sig åt medling och konfliktlösning i över 30 år. Att somliga bara minns honom som mannen som samlar på förstoringsglas verkar han dock bara tycka är lustigt.

Diplomaten Jan Eliasson, som föreläste i Piteå på fredagen, har ägnat sig åt medling och konfliktlösning i över 30 år. Att somliga bara minns honom som mannen som samlar på förstoringsglas verkar han dock bara tycka är lustigt.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-11-19 06:00

Ett av budskapen i den förstnämndes föreläsning var att man måste tro på de unga, erfarenhet är inte allt och "engagemang slår erfarenhet". Många ungdomar orkar - i likhet med Tobias Lindors själv, som trots det har blivit en synnerligen framgångsrik företagsledare - inte studera; de har inte tålamodet att läsa en massa böcker, utan föredrar "learning by doing".

Jan Eliasson, som är civilekonom i grunden och har en imponerande meritlista: utrikesminister (S), ordförande i FN:s generalförsamling, Sveriges ambassadör i Washington DC, kabinettssekreterare vid UD, biträdande generalsekreterare i FN, FN:s generalsekreterares personlige representant i Iran-Irak-konflikten etcetera, började med att nämna sina enkla uppväxtförhållanden.

Arbetarpojk’
Eliasson har arbetarbakgrund, han växte upp i en etta i stadsdelen Kålltorp i Göteborg. I Piteå vittnade han om samma läshunger och bildningstörst som många av proletärförfattarna, exempelvis Ivar Lo-Johansson, berättat om. Precis som dessa låg unge Jan och läste böcker i mörkret i ljuset från en ficklampa, för att spara på elektriciteten.

Det fanns inalles 17 böcker i familjens bokhylla, däribland samtliga svenska titlar av Jack London. Dessa lusläste Jan Eliasson så snart han blivit läskunnig.

Pappan gav sin läsbegåvade pojke Tidens lexikon i gåva - uppslagsverket hade fadern vunnit på lotteri i samband med en kurs på Brunnsviks folkhögskola. Jan slukade vartenda ord och studerade noga varenda karta.

Orden hans verktyg
Av misstag råkade den blivande internationelle medlaren och konfliktlösaren riva sönder kartan över Balkan.

Detta berättade han apropå den stora vikt han lägger vid Ordet och det svenska, men även engelska språket.

- Orden, de skrivna och de talade, är mina mest värdefulla verktyg. Som medlare och konfliktlösare är det viktigt att kunna hitta rätt ord, i rätt tid ("timing!"), sade Eliasson och gav ett konkret exempel på hur ord bokstavligen kan rädda liv; det gällde konflikten i Sudan 1993, då ordet och begreppet "humanitär korridor" myntades.

Tror på euron
På tal om eurokrisen sade Jan Eliasson att han hoppas och tror att denna ska vara av övergående natur. Euron är själva kittet och symbolen för Europasamarbetet och Tyskland och Frankrike kommer knappast att låta detta fredsprojekt gå i kaputten, menade Eliasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om