Hanna Wendelbo bläddrar i boken för sin tapetkollektion "Marstrand", som släpps den 10 april.
Hon beskriver den som om författaren Ernest Hemingway och Malin från Saltkråkan mötts, blivit kära och flyttat ihop. När de sedan inreder sitt gemensamma hem är det "Marstrand" som skulle sitta på väggarna.
- Svensk västkust möter amerikansk östkust. Färgerna kommer från det vita skummet på vågorna, himlen och havet, de beiga klipporna vid Marstrand och från signalflaggornas och flaggspelens röda och gula nyanser.
Det är också precis så som den kreativa processen i Borås tapeters ateljé börjar.
Med stödord och bilder.
- Vi börjar alltid med ett moodboard. Vi samlar bilder och ord. I det här fallet jordgubbar, sill på bryggan, måsarnas sång på en klarblå himmel - som möter stjärnor, signalflaggor, rutiga skjortor och Ernest Hemingway, säger Hanna.
I steg två uppdateras moodboarden, alltid med en människa som symboliserar den tänkta målgruppen i fokus. Ett fortskaffningsmedel finns också alltid med, i det här fallet en segelbåt.
Elle interiörs designpris
Hanna Wendelbo har jobbat på Borås tapeter i drygt tre år. Sammanlagt har hon arbetat med tapeter i 13-14 år.
- Tapeter är min mission, jag älskar hur de kan förändra en hel miljö på ett enkelt sätt. Inspirationen till nya mönster bara finns, hela tiden. Om jag sätter ord på det så inspireras jag av trädgård, resor, mässor, butiker och utställningar. Det kan vara ett mobilfoto av strålkastare från billyktor som möts, eller en gammal tapet i ett torp i nordöstra Skåne.
Förra året vann Hanna Elle interiörs designpris för sin kollektion "Karlslund", där alla tapeter har sin unika berättelse - från 1700-talets slottsrum, vidare till de enkla torpen under 1800-talets första hälft, för att slutligen landa i dagens stilmedvetna hem.
Älskar dammiga arkiv
Från första idé till färdig tapet i butik tar processen ungefär 1,5 år.
Att ta fram kollektionen tar cirka ett halvår och att trycka, fotografera miljöer och skapa tapetböckerna tar ungefär samma tid.
- Till en början skissar jag ofta för hand. Ibland klipper jag i papper, målar med akvarell eller ritar i datorn. Vi använder oss också av arkiverade mönster, omtolkar och tar fram nya färgställningar. Ett exempel på det är kollektionen "Eco happy", säger Hanna.
Just gamla arkiv är något Hanna gärna använder sig av.
- Jag är en riktig arkivråtta, vackra saker ska inte ligga i källare och samla damm. Jag vill ta fram och låta folk se och njuta av allt vackert, säger hon.
En ny tapet är gjord av originalritningar på svenska fyrar. De har hon lånat från svenska riksarkivet och köpt rättigheterna för att kunna göra tapet av dem.
På väg till Piteå fick hon syn på fyren i Jävre, som hon naturligtvis stannade för att fota.
Tapeter i tv populära
Hur vi tapetserar har också förändrats. Vi sätter mönstrade våder på två väggar istället för en, vi tapetserar runt hörn och vågar blanda mönster som tar upp varandra.
En trend som Hanna gillar.
- Jag upplever att en fondvägg, eller "focuswall" som det kallas, gör att rummet lätt både kantrar och blir mindre. Öppna planlösningar har delvis förändrat hur vi tapetserar. När vi inte har väggar som skapar rum så markerar vi olika platsers funktion med olika tapeter. En tapet för matplatsen, en för umgängesytan, en för tv-hörnan, till exempel.
Tapeter som exponeras i film eller tv-serier blir ofta väldigt populära.
- När man i serien "Solsidan" förkunnade att lattefärgade väggar var "2010" var det många som ängsligt frågade om de beiga tonerna var fel val till hemmet.
Varma rullar
Det sista skedet i tapetens väg mot våra hem är att presentera kollektionen i en tapetbok.
Ett kreativt team med bland andra copy, stylist och fotograf förpackar idéerna till inspirerande inredningsbilder.
Då tas den ursprungliga moodboarden fram igen, för att teamet ska kunna återknyta till den ursprungliga känslan.
Själv tapetserar Hanna Wendelbo gärna om hemmavid.
Det kliar i fingrarna att prova de nya våderna.
- Både vår designateljé och tryckeriet ligger i Borås och att kunna gå ut från ateljén och känna på de tryckvarma tapetrullarna är en speciell känsla. Man har haft en idé, som tillslut hamnat på en tapet på väg hem till någon.