Sedan är tanken och förhoppningen att sörjan av vatten och snö ska frysa till is.
Medan PT-teamet var på plats nedanför Norrstrand efter lunch på fredagen transporterades den första av de inlånade, bensindrivna (med viss oljeinblandning) pumparna till det ställe där start och mål för isbanan normalt är lokaliserad. Denna vinter är visserligen ingenting normalt - förra säsongen öppnades isbanan på Nördfjärden den 6 december - men vinterturismutvecklaren Bo Sandström och parkchefen Ulrika Bohman hoppas att man ska få till en bana för skridskoturer, sparkåkning och promenader även denna säsong.
Vattnet sprutar
Först borras ett hål genom snötäcket och isen och sedan apteras pumpen i hålet, varpå älvvatten sprutar upp och ut över snön och isen. När en sektion är blötlagd borras ett nytt hål en bit bort och nästa sektion blötläggs.
Sörjan av vatten och snö lämnas att frysa till is som får växa till sig och på detta sätt byggs istjockleken upp. Arbetet är både tids- och personalkrävande. Och därför efterlyser kultur- och fritidsförvaltningen, parkenheten, via kommunens hemsida frivilliga som vill hjälpa till med att få till en isbana även denna vinter.
Pannlampor lyser
Arbetet inleddes alltså i går eftermiddag och man avsåg att fortsätta fram till klockan 21-22 för att återuppta jobbet vid 7-tiden på lördagsmorgonen. Om allt går enligt planerna ska man jobba på under hela lördagen och söndagen. Kraftfulla pannlampor har införskaffats att brukas under de mörka timmarna.
När en fungerande isbana kan öppnas är omöjligt att säga, det ligger kanske två veckor bort. Normalt är långfärdsskridskobanan 7 kilometer lång, men den här gången är målet att anlägga en 3-4 kilometer lång bana.
- Problemet är att isen har så dålig kvalitet, så dålig bärkraft, att man inte kan använda traktor till plogning och absolut inte en pistmaskin. Det är precis att vi kan köra med skoter, säger Ulrika Bohman och fortsätter:
- Den totala istjockleken på fjärden är cirka 15 centimeter, varav 5 centimeter kärnis. Om man räknar från vattenytan är det först 5 centimeter kärnis, ovanpå det 5 centimeter okej stöpis och på det 5 centimeter dålig stöpis. Och ovanpå alltihop ligger ett 33 centimeter tjockt snötäcke.
Utgången av operation vattenpumpning är oviss, då man aldrig tidigare provat metoden i Piteå.