Öl har länge varit synonymt med en stor stark på krogen. Men de senaste åren har öl gått från en kall törstsläckare till en dryck som fördelaktigt matchas mot mat - och desserter.
- Det generella intresset för smak med surdegsbak, vin och matlagning har ökat intresset. Genom mikrobryggerier, som drivs av människor med stor passion för hantverket, har utbudet ökat. Restauranger har börjat ta in alternativa sorter och Systembolaget har fått ett mycket större utbud, säger Tommy Calner, som brukar hålla i särskilda ölprovningar.
Tråkiga sorter
Ett mikrobryggeri är ett lokalt ölbryggeri som använder sig av hantverksmässiga metoder baserade på klassisk bryggeritradition. I Sverige etablerades de första mikrobryggerierna i mitten av 90-talet, men trenden kommer från Storbritannien och USA som en motreaktion mot internationell lager och bryggerijättar. Stadsdelen Brooklyn i New York och San Fransico är exempelvis kända för sina många mikrobryggerier.
- De vanligaste ölsorterna är rätt tråkiga, de har ingen större smak och är ganska anonyma. Söker man sig vidare finns det en stor spännvidd. Öl är faktiskt lättare än vin att matcha till mat, den som är intresserad av smak måste till exempel testa en porter till mörk choklad eller mögelost, det är en smaksensation, säger Tommy.
När man tillverkar porter rostas malten och karamelliseras, därför drar smakerna mot choklad och kaffe. Kombinationen av sött och beskt i portern plockas upp bland annat i mörk choklad.
Två huvudgrupper
Enkelt kan man dela in öl efter hur den jäses.
Den äldsta och traditionella sortens öl jäser man varmare, från femton grader upp mot rumstemperatur. Då kallas ölen för överjäst eftersom jästen åker upp till ytan. Sådan öl är exempelvis porter och ale.
Den andra varianten är lager och pilsner, som jäses under kallare förhållanden. Där sjunker jästen till botten. Underjästa öl känns friskare i smaken och är också det som säljs mest.
- Jämför man med vinvärlden kan man säga att ljusare öl passar till lättare mat, precis som vitt vin och att mörkare ölsorter passar med mat som man brukar matcha mot ett rött vin. En halvmörk ale passar utmärkt till kött, en ljusare till fisk och skaldjur. Porter kan jämföras med portvin.
När Tommy pratar om öl refererar han hela tiden till en kombination av smaker. Dryck och mat som förhöjer varandra.
Nanobryggerier
Att göra en egen ölprovning är både enkelt och relativt billigt.
- De hantverksgjorda ölen är något dyrare, dessutom ger bättre råvaror bättre smak. Jag tycker det är trevligt med närodlat och ekologiskt, allt fler vågar kosta på råvarorna. Det vill jag gärna stödja. En flaska ligger mellan 16 kronor och 35 kronor. Köp hem några olika sorter och testa, du kommer att uppleva en ny värld med olika stilar och smaker.
Det närmaste mikrobryggeriet är relativt nystartade Kallholmens maltbryggeri i Skellefteå hamn.
De gör öl som inte pastöriseras eller filtreras, såväl lager som ale.
- De stora bryggerierna pastöriserar ölen och filtrerar den, hos en färsköl är de stegen uteslutna och därför är färskölen grumlig. När man häller upp en sådan öl kan man tänka på att lämna bottensatsen.
Den senaste öltrenden i Sverige är nanobryggerier.
- Ofta är det en entusiast som brygger hemma i pytteformat, kanske i källaren eller garaget. Om man har alla tillstånd kan man numera göra det och sälja på sitt lokala systembolag. Från den 1 april kan man också beställa från alla mikrobryggerier på alla systembolag, det kan vara trevligt att känna till, säger Tommy.