Ökning av vägglöss i Norrbotten

Vägglusen ökar kraftigt i Norrbotten och resten av Sverige. När PT senast rapporterade om den blodsugande parasitens frammarsch, år 2008, hade Anticimex i Piteå utfört 27 vägglussaneringar i länet under sommaren.Men nu handlar det om en betydligt högre ökningstakt.

Foto: Håvard Øyrehagen / Folkehelseinstituttet

PITEÅ 2012-02-17 06:00

- Jag tror att vi hade runt 40 fall totalt under hela år 2008. Nu har vi utfört 35 saneringar i vårt område bara under januari i år. Håller den takten i sig, så kommer vi ju att passera 2008 års tal med flera hundra procent, säger Kenneth Nordström, gruppchef för skadedjur och hygien på Anticimex distriktskontor i Piteå, som utför tjänster i norra Västerbotten och hela Norrbottens län.

Huvudorsaken till att vägglöss blir vanligare i privatbostäder, hotell och vandrarhem är enligt Kenneth Nordström vårt ökade resande, det vill säga dels att vi norrlänningar reser mera till främmande länder, dels att vi har ett ökat antal besökare från andra länder.

Cimex lectularius
Det är kanske ett pris man får betala för den ökande mobiliteten?

Cimex lectularius, den vägglusart som är knuten till människan, är obehaglig men inte farlig om man inte råkar vara allergisk mot denna insekts saliv, som injiceras medan parasiten suger blod.

Men vägglusen kan vara nog så besvärlig att bli av med om man har fått in den i bostaden. Hotellgästen Ingrid Whitelock från Jönköping har bland annat i Sveriges Radio vittnat utförligt om allt besvär som följde i spåren på att hon fick vägglöss i bagaget efter en natt på Elite Stadshotellet i Luleå i november förra året. Parasiterna följde med hem till Småland och det tog närmare två månader och krävdes tre saneringar innan hon blev kvitt de synnerligen objudna gästerna.

Stockholmshotell
Enligt uppgift från hotellet i Luleå har man aldrig tidigare drabbats av vägglöss i något av sina rum. Kenneth Nordström, som har tystnadsplikt när det gäller det egna kontorets kunder, uppger att vägglöss är ett betydligt större problem i Stockholm och andra större svenska städer.

- Som svensk hotellgäst i Sverige är man ju inte lika vaksam, man förutsätter att det inte ska finnas vägglöss i sängarna på ett svenskt hotell. Vi har levt lite i en skyddad värld, vägglusen har knappast funnits i vårt land under många, många år. Men nu har problemet alltså dykt upp igen och det har gått ganska fort, säger Nordström.

Svårsanerad
Ett bekymmer för företag som ska sanera vägglöss är att dagens preparat inte på långa vägar är lika effektiva som tidigare, numera förbjudna kemiska bekämpningsmedel. Det finns även ett resistensproblem, vissa vägglusstammar bland annat i Danmark har blivit resistenta mot de bekämpningsmedel som används.

Att sanera vägglöss är ett omständligt arbete där man måste utnyttja flera olika verktyg, och ofta är det nödvändigt att upprepa behandlingen flera gånger.

FAKTA Vägglus Cimex lectularius

Den fullbildade vägglusen är stor som en nyckelpiga och syns rätt tydligt även om den är väldigt tunn ifall den inte har sugit blod. En nyfödd vägglus är bara 1,5 millimeter när den kryper ut ur ägget och kan vara svårupptäckt, men även den behöver suga blod.

Vägglöss gömmer sig i skrymslen där människor bor, gärna i anslutning till sovplatser. Nattetid kryper djuren fram för att suga blod.

För att undvika att eventuella vägglöss hamnar i bagaget när man bor på hotell utomlands bör man låta bli att placera resväskan under sängen. Efter att ha plockat ut det man behöver och stängt väskan ordentligt kan man med fördel ha den stående luftigt, gärna svalt och ljust på exempelvis en stol i rummet. På så sätt skyddar man sig även mot kackerlackor.

När man kommer hem ska man helst packa upp väskan utanför bostaden och lägga allt som går att tvätta direkt i tvättmaskinen (vägglöss i alla stadier dör vid 55 graders värme). Kolla igenom väskan, borsta ur den och dammsug den gärna innan ni bär in den!

Källa: Kenneth Nordström,
Anticimex Piteå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om