- Ibland måste man bryta mot lagen för att nå sina syften, sade en 29-årig aktivist, som erkände att hon tillsammans med fem andra tagit sig in på Vidselbasen den 26 juli, där hon var en av tre som målade landningsbanan med "fredsbudskap".
- Jag är beredd att ta mitt straff, men vi borde inte straffas för det vi gjort. I min värld gäller att vi inte ska döda, utan ta hand om varandra, sade 29-åringen som stod åtalad för olaga intrång alternativt brott emot skyddslagen, och för skadegörelse.
Upprinnelsen till händelserna på Vidselbasen var att i juli förra sommaren genomförde nätverket Ofog ett "fredsläger" i Luleå där några grupper beslöt att gå in på robotbasen för att bland annat demonstrera mot internationella övningar som genomförs vid basen. Övningar Ofog betraktar som förberedelse för krig.
Filmade demonstrationen
När åklagaren Thomas Ennefors inledde förhören erkände de sex som gått in på basen 26 juli att de krupit in under inhägnaden, därefter valde två att hänga upp en banderoll, medan tre började måla på landningsbanan och där en filmade händelsen. Film som senare lades ut på internet.
Den skyddsvakt som upptäckte vad som pågick vittnade igår om att det var fem, inte tre personer som målade banan och det fick en av de tilltalade att fråga, "hur kan du avgöra hur många som målade på ett avstånd av 200 meter"? Skyddsvakten höll dock fast vid sin version där åklagaren valde att låta rätten avgöra hur många som egentligen målade den bana som enligt robotbasen kostat 27 750 kronor att rengöra. Uppgift stod emot uppgift där de tre som erkände att de målat, bestred skadeståndsyrkandet med hänvisning till att summan är som det sades, "orimlig".
Munter rättegång
Under den delvis muntra rättegången där Ofog aktivisterna applåderade varandras inlägg pekade de tilltalade en efter en att de vid intrånget använde sig av "nödvärn" vilket de ansågs sig ha rätt till "i ett läge där svenska staten gör sig skyldig till ett större brott än vad vi nu står åtalade för".
Rättegången omfattade inte enbart de sex aktivisterns intrång 26 juli. Två dagar senare, 28 juli tog en ny grupp med fyra personer sig in på området för att demonstrera och för detta var de åtalade för brott mot skyddslagen.
- Syftet med aktionerna är att skapa en öppen demokratisk process där man diskuterar det som händer vid Vidselbasen. Vi använder vår rätt till yttrandefrihet. Det som händer vid Vidselbasen är orättfärdigt, sade en 26 årig åtalad Umeåbo.
Till PT sade han i en paus att "egentligen är det galet att man ska bli kriminaliserad för detta, men jag gör uppoffringen eftersom vi kämpar för rätt sak".
Vid slutpläderingen yrkade åklagaren på bötestraff.
Dom i målet meddelas 17 april.