Ödet fortsatt ovisst för Blomska gården

Vad ska hända med Blomska gården, det gamla hembygdsmuseet och 1700-talsbyggnaden som numera oftast står tom och öde på Kvarnbacken mitt emot LF Arena? Många Pitebor undrar, men från ansvarigt håll kan ingen ge besked.

Piteå museums stadsmodell över Häggholmen 1898 visar vart Blomska gården låg från början, nämligen i kvarteret Lekatten vid Lillbrogatan. Blomska gården är det vinklade röda tvåvåningshuset till höger strax under mitten på bilden.

Piteå museums stadsmodell över Häggholmen 1898 visar vart Blomska gården låg från början, nämligen i kvarteret Lekatten vid Lillbrogatan. Blomska gården är det vinklade röda tvåvåningshuset till höger strax under mitten på bilden.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-11-05 06:00
Förbipasserande har noterat att det för närvarande lyser trivsamt i byggnadens fönster under kulna höstkvällar, något som tänt en strimma av ljus och hopp bland den gamla kåkens vänner. Men det är bara tillfälliga hyresgäster, orgelbyggare som arbetar med att sätta den nya orgeln i Studio Acusticum på plats, som bor i huset.
- Ett sådant här hus bör naturligtvis ha en verksamhet. Problemet med byggnaden är att det blir så kallt där vintertid. Det krävs att man investerar rätt stora pengar om man ska få det här huset att bli varmare, förklarar kommunens fastighetschef Jan Ställ.
Minns hur de frös
Medlemmar i Piteå konstkollektiv, som hade sina lokaler i Blomska gården på 1980-talet, minns säkert fortfarande hur vedervärdigt kallt det kunde bli i ateljéerna på vintern. Sedan dess har andra hyresgäster fått uppleva hur otrivsamt det blir i huset under den kallaste delen av året i det gamla boningshuset, som från början stod på Häggholmen vid Lillbrogatan (om husets historia, se faktaartikel här intill).
Eftersom byggnaden inte kommer till sin rätt på Kvarnbacken i stadens periferi, har en flyttning till ett mer centralt läge diskuterats på senare år. Ett förslag om en flytt till Badhusparken avslogs dock.
Ett annat förslag var att flytta gården till Norrmalm.
Fick inte köpa
År 2007 ville en företagare köpa gården; hans affärsidé var att erbjuda hälsobehandlingar, utbildningar och kurser i kombination med hantverk och utställningar i byggnaden. Han fick avslag.
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Maria Holmquist Ek (V) att man ska utreda förutsättningarna att flytta Blomska gården till Västra kajen. Motionen, som lades i maj, har nu hamnat på Per Lenndins bord. Lenndin, som är avdelningschef för park och anläggningar på kultur- och fritidsförvaltningen, säger till PT att han inte kommer att bli klar med något yttrande förrän efter årsskiftet.
Jan Ställ försäkrar i alla fall att vad som än händer, så tänker man inte låta byggnaden förfalla. Blomska gården kommer att underhållas.
FAKTA Blomska gården
Blomska gården är en kulturhistoriskt värdefull byggnad vars äldsta delar härrör från 1700-talet. Byggnaden finns med i kommunens kulturmiljöprogram.
Huset, som från början låg i kvarteret Lekatten vid Lillbrogatan (ungefär mitt emot butiken Direkten), är ett timrat boningshus av typen portliderbyggnad. Eftersom gårdarna inne i stadens kvarter ofta var kringbyggda, var det nödvändigt med en port genom huset.
Sitt namn har byggnaden fått efter familjen Blom, Olov Gustav Blom köpte gården 1877.
När gatan breddades i mitten av 1930-talet var det tänkt att huset skulle rivas. Men Piteås hembygdsvänner hade andra planer. Eldsjälen och stadsfullmäktigeledamoten Olov Selinus drev frågan hårt. Det gav utdelning 1936 då fullmäktige överlät Blomska gården till hembygdsföreningen.
Huset flyttades till sin nuvarande plats på Kvarnbacken och museet invigdes 1942. Men 1979 flyttade Piteå museum till rådhuset.
Sedan dess har ägaren Piteå kommun inte riktigt vetat vad man skulle göra med huset, som under långa perioder har stått tomt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om