Nytt språk en smaksak

Janssons frestelse och köttbullar står på schemat när Salem Alnor från Sudan ska utveckla svenskan. Gott och lärorikt på samma gång.- I skolan är det bara böcker. Här lär jag mig nästan mer.

Eduard Mezentsev från Kazakstan var kock när han gjorde militärtjänst för många rå sedan, men till yrket är han civilingenjör.

Eduard Mezentsev från Kazakstan var kock när han gjorde militärtjänst för många rå sedan, men till yrket är han civilingenjör.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2011-12-28 06:00

Kursen i matlagning är en del av projektet Delfi, som syftar till att i olika miljöer utveckla andra arbetssätt för att lära in ett nytt språk. Det EU-finansierade Delfi är ett samprojekt mellan Sverige, Norge, Italien, Frankrike och Skottland med just Piteå som spindel i nätet.

Mat och kök
I våras fick invandrade kvinnor chansen att gå kursen med sammanlagt tio träffar och det blev succé. I höst har det varit männens tur och i torsdags var det avslutning med tillagning av svenska specialiteter, Janssons frestelse och köttbullar.

- Vi delade upp kursomgångarna efter kön och det blev mer frihet för alla. Vi konverserar på svenska om mat och kök, men den avslappnade stämningen gör att samtalen kan komma in på det mesta, säger läraren Linda Andersson.

Ord och fraser
Kollegan Petra Holmquist är mycket nöjd med resultatet.

- Vi har haft teori och planering av menyn. Sedan har alla fått laga sitt lands specialiteter och agera kökschef. Nu ska vi utforma ett material med ord och fraser som hör till kök och matlagning. Det blir en lärarhandledning som ska spridas till de andra länderna, säger Holmquist.

Närmast är det skottarna som ska pröva matkonceptet och i Piteå tar man sig an ett foto- och filmprojekt som skottarna utformat.

Slappnar av
Sudanesen Salem Alnor skrattar gott när PT kollar in hans matlagningskonster.

- Jag är inte så bra på mat, men det är jätteroligt. Det är första gången jag gör köttbullar. Vi får se om de blir goda.

Eduard Mezentsev från Kazakstan har inte varit särskilt länge i Sverige, men kan göra sig förstådd. Han hackar potatis till Janssons frestelse. Han är civilingenjör till yrket, men när han gjorde militärtjänst för 18 år sedan tjänstgjorde han som kock.

Han gillar matkursen och tycker att det är lättare att slappna av, något som gynnar inlärningen.

Varit lyckat
Liibaan Hirsi från Somalia färdigställer Janssonsgratängen. En rätt som han aldrig har ätit.

- Men jag kan laga mat, somalisk mat. Jag har en tjejkompis som lärt mig, berättar han.

Mat är roligt, mat förenar och verkar också fungera som en del av inlärningen av ett nytt språk.

- Ja, vi tycker att det är så. På köpet får vi mycket skratt och glädje. Det har varit lyckat, säger Petra Holmquist.

FAKTA Delfi

Delfi är ett projekt som medfinansieras av EU.

Målet är att främja inlärningen av ett andra språk hos invandrare som bor i något av de länder som deltar i projektet. Sverige, Frankrike, Italien, Storbritannien (Skottland) samt Norge.

Resultatet kommer att bli en portfolio med olika läromedel för bestämda nivåer tillsammans med lärarhandledning.

Projektet varar i två år (november 2010 till oktober 2012) och fokuserar på språkinlärning som en väg till integration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om