Först ut är Öjebyns sport- och simhall, därefter ska tolv skolor åtgärdas och det arbetet inleds direkt efter skolavslutningarna.
Energisparåtgärder som kommer att genomföras är bland annat tilläggsisolering med lösull som sprutas upp ovanpå vindsbjälklagen. Ungefär hälften av skolorna som ingår i etapp 1 ska tilläggsisoleras enligt den här metoden för att minska uppvärmningskostnaderna.
Stor upphandling
- Men nu i maj görs en betydligt större upphandling där nämnda skolor ingår. Det handlar om 47 objekt som ska tilläggsisoleras med lösull ovanpå vindsbjälkslagen: skolor, äldreboenden, hyresfastigheter, berättar Halldo Lundgren, energiingenjör vid Piteå kommun.
- Totalt ska där 33 700 kvadratmeter isoleras med 20, 25 eller i vissa fall 30 centimeter lösull, vilket ger en sammanlagd tilläggsisoleringsvolym på 9 290 kubikmeter. Återbetalningstiden för detta är sex år.
Längre fram i tiden blir det ytterligare en omgång med tilläggsisolering av kommunens fastighetsbestånd, men objekten i första etappen är de som är mest lönsamma att isolera.
Miljöskola?
En av de skolor som ska åtgärdas i sommar är den relativt nybyggda Långskataskolan, som byggdes utifrån den tidens miljötänk med bland annat självdrag.
- Men Långskataskolan har ingen värmeåtervinning i ventilationen. Den teknik som används i dag innebär att vi plockar energiinnehållet ur den varma frånluften och förvärmer tilluften. På det sättet kan vi, med hjälp av effektiva växlare, krama ut cirka 80 procent ur energiinnehållet, förklarar Halldo Lundgren och berättar att man räknar med att tjäna i storleksordningen 270 000 kilowattimmar per år i värmeåtervinning bara på Långskataskolan.
Pilotprojekt
Pilotprojektet Öjeby sport- och simhall, som sjösätts inom kort, ska förhoppningsvis spara 590 000 kilowattimmar eller i pengar räknat 360 000 kronor per år. En lång rad åtgärder ska genomföras såsom effektivare belysning och ventilation, vattenbesparing och ett pooltäcke över varmbadet att användas när badet inte nyttas.
En intressant nyhet är att värmen i förbrukat duschvatten kommer att återvinnas.
Dimbar belysning
På några ställen, däribland Ostronstigens förskola, har man hunnit testa belysningsstyrning och dimbara belysningar.
De gamla energislukande torkskåpen har ersatts med avfuktare. På så sätt har man kunnat minska elförbrukningen med 23 procent - trots att förskolan byggts ut till det dubbla!