Turerna kring råtalloljefabriken har varit många. Fabriken var kostnadsberäknad till 250 miljoner kronor men blev drygt 100 miljoner dyrare. Det blev också inkörningsproblem som försenade processen och det har varit tätt med ledarbyten.
Senast i sommar sparkades vd:n Thomas Becker sedan han kommit på kollisionskurs med bland annat Preem om hur fabriken skulle utvecklas.
Efter Thomas Becker har styrelsen anställt Lennart Westberg, tidigare chef för Botniabanan AB, som tillförordnad vd, och nu söker Sunpine en ny chef som kan konsolidera verksamheten.
- Vi hoppas ha vd-frågan klar inom ett halvår, säger Sunpines styrelseordförande Magnus Heinburg till PT.
För lågt uttag
Bolaget använder råtallolja från massaindustrin där uttaget hittills legat för lågt. 2011 pendlade det mellan 50 och 60 procent.
- Nu går produktionen enligt plan där vi nått ett uttag på 60 procent, säger Magnus Heinburg, som betraktar tillverkningen som stabil.
Hittills uppgår förlusterna i bolaget till cirka 180 miljoner kronor med lån på cirka 300 miljoner.
- Det är sant. Men i dag tjänar Sunpine pengar, säger styrelseordföranden, som inte vill gå in på kronor och ören, men som uppger att fabriken vänt förlust till vinst.
Till den ekonomiska bilden hör också att ägarna enligt uppgift i Dagens Industri har tecknat en så kallad kapitaltäckningsgaranti för att bolaget inte ska få problem med likviditeten, i praktiken en borgen.
Garantivillkoret
Garantin innebär att ägarna säkrat att det egna kapitalet i bolaget inte understiger en fastställd nivå. Äventyras garantivillkoret måste ägarna pumpa in mer pengar och det blir i så fall inte första gången.
Under 2010 och 2011 har ägarbolagen satt in 150 miljoner kronor via riktade emissioner. Enbart Sveaskog har satt in 48 miljoner kronor och enligt uppgift skrivit ned sitt aktieinnehav i Sunpine med lika mycket i de två senaste boksluten, utan att nämna nyemissionerna årsredovisningarna.
Kvar som ägare
DI tar också upp Sveaskogs roll som ägare där det finns riksdagsbeslut på att den statsägda skogsjätten ska dra sig ur alla industriella bolag för att ägna sig åt kärnverksamheten, skogen.
Därmed inställer sig frågan om Sveaskog kan stå kvar som ägare i Sunpine?
Johan Hallberg vid enheten för statlig bolagsförvaltning vid finansdepartementet, anser att det statsägda bolaget kan det.
- Den proposition som senast lades till riksdagen anger att Sveaskog får driva närliggande verksamhet där syftet är att investera i sådant som ger en avkastningsmöjlighet. Som jag bedömer det ryms talloljefabriken i Piteå in i den beskrivningen, säger Johan Hallberg.