Ny lag förbjuder toautsläpp från båt

För båtägarna innebär sommaren många turer till sjöss. Baksidan är de miljontals liter toalettavfall som fritidsbåtar årligen släpper ut. Ny lagstiftning förbjuder utsläppen men i Piteå finns inga tömningsstationer.

"Bara ett fåtal av båtarna i varje hamn har toalett. Det blir en stor apparat för så lite" menar Sten Olsson som är ordförande i Piteå båtklubb.

"Bara ett fåtal av båtarna i varje hamn har toalett. Det blir en stor apparat för så lite" menar Sten Olsson som är ordförande i Piteå båtklubb.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ 2010-07-14 06:00
Skälen bakom det nya förbudet är att toalettavfallet bidrar till övergödningen, gynnar algblomningen och utgör en hälsofara. Problemet är att det till skillnad från många andra platser i Sverige ännu inte finns några tömningsanordningar i hela Piteå kommun.
Sten Olsson är ordförande för Piteå båtklubb. Han menar att förbudet är framtaget utifrån de förhållanden som råder i södra Sverige.
- I norra Sveriges vatten är det mer ett estetiskt problem. Även om båtarnas utsläpp försvann helt skulle nyttoeffekten vara minimal för miljön. Utsläppen från många djurfarmar är exempelvis mycket värre. Det känns som om man silar mygg och sväljer kameler, säger han.
Peter Lysholm, ordförande för Piteå seglarsällskap, dömer ut förbudets effekter.
- De båtägare jag talat med tar det med en klackspark. För stora skärgårdar med mycket båttrafik kan ett förbud vara relevant men för oss här uppe blir det bara larvigt.
Skapar lokala problem
Fritidsbåtar med fasta toalettinstallationer släpper årligen ut ungefär 3,4 miljoner liter urin och avföring längs Sveriges kuster. För att minska detta ställer det nya förbudet krav på att samtliga fritidshamnar ska ha anordningar som kan ta emot toalettavfall från passerande båtar.
- För oss ställer det till många lokala problem. Ute på Svinöras klubbanläggning i Piteå skärgård finns det inget avlopp. Där kan inga tömningsanläggningar inrättas, säger Sten Olsson.
Förbudet antogs av riksdagen i juni, men en inslussningstid gäller fram till 2014 för att båtar och infrastruktur ska få tid att anpassa sig.
- Om alla hamnar ska ha mottagningsanordningar blir det stora kostnader. Om det bara blir en sådan på en enda plats är det osannolikt att alla båtägare kommer att bege sig dit bara för att tömma sitt avfall, menar Sten Olsson.
Hönan eller ägget
På Sjöfartsverket är man medveten om att de förtydligade kraven på hamnarna väckt många frågetecken bland båtägare. Erik Eklund, chef för fartygstekniska enheten, menar dock att miljö- och hälsoskälen motiverar förbudet och löser ett hönan eller ägget-dilemma.
- Tidigare har man inte velat investera i mottagningsstationer för att ingen lag gjort det tvunget, samtidigt som folk har tömt toalettavfallet till sjöss just för att det inte finns några andra alternativ. 2014 är det inte längre något bekymmer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om