Det framgår av en rapport som har tagits fram av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB) på uppdrag av Livsmedelsverket.
- Förpackningar orsakar ofta relativt lite av livsmedlens totala utsläpp av växthusgaser, men genom att göra smarta val kan man minska utsläppen ytterligare. Här har man som konsument möjlighet att faktiskt påverka utvecklingen, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Skydda innehållet
Rapporten beskriver klimatpåverkan från olika förpackningsmaterial och förpackningslösningar.
En förpacknings viktigaste funktion är förstås att skydda innehållet, själva livsmedlet, och på så sätt bidra till god hållbarhet och bra kvalitet.
Undvik skruvkork
Om förpackningen inte klarar det på ett bra sätt riskerar svinnet att bli stort. Dessutom har förpackningens form och stabilitet stor betydelse för hur effektivt livsmedlet kan transporteras.
Storpack har lägre klimatpåverkan än mindre förpackningar, eftersom det blir mindre mängd material i förhållande till mängden livsmedel. Samtidigt bör förpackningen inte vara större än att man kan äta upp allt.
Dryckesförpackningar med plastdetaljer, till exempel skruvkork, har högre klimatpåverkan än förpackningar utan plastdetaljer, och är ofta svårare att tömma helt.