Bägge anläggningarna återfinns sedan närmare tio år på Storheden, Luleå.
Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården Slakteri AB, har varit med från starten och han ser delägarskapet i Nordchark som lite av en revansch för lantbrukarna i länet. Han tänker då på bakgrunden till etableringen av såväl slakteriet som charkföretaget.
Det var sedan Swedish Meats beslutat att lägga ned Scan i Luleå med slakteri, chark och styckning och 120 anställda år 1999 som lantbrukarna i länet med Ragnar Eriksson från Bodsjön, Svensbyn, i spetsen beslutade sig för att starta ett eget slakteri.
På hösten 2001 invigdes Norrbottensböndernas nya slakteri. Företaget hade cirka 170 delägare och man är ungefär lika många i dag. Målet var att inom ett år komma upp i 1 400 årston.
- Det var väldigt tungt de första åren. Men därför är det desto roligare att det lyckats så bra för oss, säger Ragnar Eriksson, som hunnit bli 75 år och har lämnat styrelsen.
- I början var man ju rädd om pengarna alldeles hemskt, från ledningen och nedåt. Man var flitig och noggrann, de som jobbat med det praktiska har varit duktiga och ställt upp till 100 procent. Tack vare det har det gått och numera går företaget med vinst.
Helt rätt
Eriksson tror att affären med Nordchark är helt rätt.
- Genom att jobba med gemensamma tag kommer man bättre ut på marknaden och kan sälja köttet vidare även neröver landet än om var och en arbetar för sig.
Vd Ingemar Hansson konstaterar:
- För tio år sedan hade man ingenting i länet av slakt eller chark, nu slaktar vi mer än någonsin tidigare och är även delägare i en charkanläggning.
Totalt slaktas cirka 3 500 ton nöt- och lammkött, varav en del är legoslakt åt Nyhléns Hugosons, vid Norrbottensgården slakteri. Tillsammans med Nordchark har man 55 anställda och den sammanlagda omsättningen är 110 miljoner kronor.
Ingemar Hansson säger att man givetvis räknar med vissa samordningsvinster tack vare affären med Nordchark, men att syftet inte är att minska personalstyrkan.
Endast djur från Norrland slaktas på Norrbottensgården och upptagningsområdet sträcker sig från Pajala till Umeå.
Sedan några år går slakteriföretaget med vinst.