Norrbottens flora samlad i ny bok

Äntligen är den klar, Norrbottens första landskapsflora! Verket är på sammanlagt ettusen sidor och omfattar två volymer.

Röd trolldruva, en av cirka 1 650 kända kärlväxter i Norrbotten.

Röd trolldruva, en av cirka 1 650 kända kärlväxter i Norrbotten.

Foto: lennart stenberg

PITEÅ 2010-11-15 06:00
- Det här är ett unikt verk, för första gången har en landskapsflora över Norrbotten gjorts. Cirka 1 650 kärlväxter kända från landskapet presenteras i bild, huvudsakligen fotografier, säger Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet, som har drivit arbetet med boken i över 20 år.
Stenberg, som medverkade vid helgens Florafestival på Norrbottens museum i Luleå med anledning av att floran är färdig, tycker att norrbottningarna har all anledning att känna sig stolta över sin nya, praktfullt illustrerade flora med noggranna beskrivningar. Sammanlagt innehåller floran cirka 700 bilder, framför allt bilder av enskilda arter, men också bilder av hur landskapet ser ut där arten hittats.
Stöttepelare
Lennart Stenberg vill i samtal med PT lyfta fram en annan viktig person i sammanhanget, nämligen Irma Davidsson som tidigare bodde i Norrfjärden, men numera är bosatt i Luleå.
- Irma har varit en entusiast och stöttepelare för det här projektet alltifrån lägret som vi hade i Roknäs 1993. Det är också hon som arbetat fram Florafestivalen, säger Stenberg.
När Lennart Stenberg inledde arbetet var knappt tusen växter kända i Norrbotten; i dag känner man alltså till 1 650, en ökning på drygt 60 procent.
Skräpkaraktär
- Det handlar bland annat om växter som alltid funnits här, men som inte upptäckts förrän nu eller som vi inte riktigt förstått oss på. Sedan finns det en del som är av mer skräpkaraktär, exempelvis trädgårdsväxter som man kastar ut i skogen. Sådana växter kan ju bli en riktig plåga, säger Lennart Stenberg och förklarar att floran är ett rent dokumentationsprojekt och därför registreras alla kärlväxter som finns i de nio Norrbottenskommunerna (Lapplands fem floraprovinser ingår inte) i dag.
Om vi i framtiden får stora klimatförändringar är det ju ypperligt att ha referenspunkter att jämföra med, framhåller Stenberg.
Exempel på unika växter som alltid funnits i Norrbotten är de rysk-sibiriska arterna typ finnmyrten och strandvivan. De finns ingen annanstans i Sverige.
Ett kapitel för sig så att säga är de nordamerikanska växter, örter och tåg, som hamnade i Norrbotten då man sådde gräs på vissa vägkanter på 80-talet.
Under inventeringen har man träffat på cirka 600 växter som är nya för Norrbotten, 30 av dessa är även nya för landet medan 10 är nya för vetenskapen.
Artinventeringen av floran i Norrbotten har engagerat fler än 300 botaniskt kunniga, såväl lokala amatörer som nationella och utländska fackbotanister som finkammat alla delar av landskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om