Nordliga blåbär nyttigare
Blåbär av nordlig härkomst innehåller mest av hälsosamma ämnen, så kallade antocyanider. Det slås fast i en doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå, där man även ser positivt på en framtida odling av blåbär.
Anders Åkerström vid Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU i Umeå, påstår dock i sin doktorsavhandling, som han försvarade i fredags, att vildväxande blåbär (Vaccinium myrtillus) av nordlig härkomst innehåller mest av de hälsosamma antocyaniderna, även jämfört med sydliga bär som fått växa intill de nordliga under tio år.
Temperatur och dagslängd
Som ett första steg mot att odla Vaccinium myrtillus har Åkerström i sitt doktorsarbete tagit reda på hur de hälsosamma substanserna i blåbären, antocyanider, påverkas av temperatur-, ljus- och näringsförhållanden.
Mängden antocyanider visade sig vara beroende både av temperatur och dagslängd, med högre halter vid högre temperatur (16 grader jämfört med 11 grader) och under långdagsförhållanden (24 timmar ljus) jämfört med kort dag (20 timmar ljus). Halterna ökade mot slutet av säsongen upp till en viss sammanlagd gradsumma, varefter halterna minskade.
Under ett mycket soligt år var koncentrationen högre hos bär från plantor i skuggiga lägen jämfört med sådana från öppna, solexponerade växtplatser. I soliga lägen uppnås gränsvärdet snabbt och därefter avtar koncentrationen.
- Men produktionen av antocyanider är också genetiskt styrd, berättar Andreas Åkerström.
Halterna var högre i plantor som härstammade från nordliga populationer än i plantor med mer sydlig härstamning, trots att de fått växa på samma plats och under liknande förhållanden under mer än tio år.
Ljus framtid
Med rätt plantmaterial och genom att kontrollera odlingsmiljön kan man alltså öka halterna av hälsosubstanserna i blåbär dramatiskt i jämförelse med naturliga förhållanden samt minska variationen mellan år, konstaterar Åkerström och sammanfattar:
- I kombination med det starka intresset och den uppåtgående marknaden för blåbärsprodukter betyder dessa resultat att framtiden för odling av blåbär ser ljus ut.
Elisabeth Öberg på Hushållningssällskapets trädgårdsförsöksstation i Öjebyn delar dock inte Andreas Åkerströms positiva syn på en kommersiell odling av vårt svenska blåbär. Det har sagts att blåbär skulle kunna bli en ny gröda på nedläggningshotade åkrar i Norrlands kusttrakter.
Fungerar inte
- Men det går inte, Vaccinium myrtillus växer inte i den jorden. För att kunna odla även amerikanska buskblåbär måste man tillsätta enorma mängder torv. Och sedan måste det vara väldigt väldränerat. Vanlig odlingsmark fungerar inte, det blir för kompakt och blött, förklarar Elisabeth Öberg för PT.
En mer framkomlig väg skulle kunna vara att på olika vis förbättra skogsmarken, som man gör i USA när man odlar tranbär med hjälp av sticklingar. Våra inhemska blåbär är emellertid svåra att föröka och att ta sticklingar har visats sig nästintill omöjligt.
Med tanke på hur otroligt svårt det är att förmå yngre människor att satsa på svarta vinbär och jordgubbar i Norrbotten frågar sig
Elisabeth Öberg:
- Hur ska man lyckas få någon att börja med en gröda som man ingenting vet om odlingsmässigt och där det varken finns förökningsmetoder eller plantor i dagsläget?
FAKTA Blåbär
De intressantaste hälsobringande antioxidanterna i blåbär är antocyanerna, som efterfrågas i läkemedelsindustrin och som visat sig effektiva i exempelvis ögonmediciner.
Förutom det som går till den inhemska konsumtionen exporteras stora mängder blåbär till Sydeuropa och Centraleuropa samt till Japan.
I Skandinavien finns stora mängder blåbär i skogarna, i medeltal 500 miljoner kilo per år, men endast 5-8 procent tas tillvara.
Förutom det som går till den inhemska konsumtionen exporteras stora mängder blåbär till Sydeuropa och Centraleuropa samt till Japan.
I Skandinavien finns stora mängder blåbär i skogarna, i medeltal 500 miljoner kilo per år, men endast 5-8 procent tas tillvara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!