Nordea sålde ut Teliaaktierna

I början av 2012 valde delvis statliga Nordea att sälja sitt aktieinnehav i börsnoterade Telia.- Vi ansåg att det var ett högriskbolag. Långsiktigt var inte det en ansvarsfull investering, upplyste Nordea fonders vice vd Maria Rengefors vid ett lunchmöte på Acusticum på fredagen.

-Vi valde att sälja ut aktieinnehavet i Telia - det var långsiktigt en högrisk att stå kvar, sade Nordea Fonders vice Vd Maria Rengefors vid mötet i Acusticum

-Vi valde att sälja ut aktieinnehavet i Telia - det var långsiktigt en högrisk att stå kvar, sade Nordea Fonders vice Vd Maria Rengefors vid mötet i Acusticum

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-09-28 15:06

Temat för mötet var ansvarsfulla investeringar, där det var tänkt att Nordea fonders vd Sasja Beslik skulle medverka.

Ett fästingbett stoppade dock resan norrut, så vice vd:n Maria Rengefors fick rycka in för att möta de 50-tal kunder/företagare som kom till Acusticum.

Hon berättade att Nordea i ett par uppmärksammade fall har valt att kasta ut "icke ansvarsfulla" företag.

Dit hör BP och tolv amerikanska underleverantörer, efter den uppmärksammade olyckan i Mexikanska golfen.

- Vi drog oss ur, sålde av allt och det visade sig vara rätt. Aktien störtdök, sade Maria Rengefors, som upplyste om att det andra fallet handlade om Telia.

Telia högriskbolag
Den börsnoterade telejätten har fått löpa gatlopp för sina enligt SVT suspekta affärer i öststaterna där granskningen visat att Telia bidrar med kommunikationssystem som stödjer diktaturer.

Det var i höst, men långt före det drog ägaren Nordea öronen åt sig och sålde bort samtliga aktier.

- Avslöjandena var inget nytt för oss. Vår vd Sasja Beslik förde en dialog med Telia om problemen, men när vi inte fick respons valde vi att sälja. Vi bedömde att vi tog alltför höga risker med att vara kvar med aktieportföljen, sade Maria Rengefors.

Hon pekade på att företag som tar arbetsmiljöer och korruption på allvar, får en bättre utveckling och då stiger aktien.

- Och det är ju vårt uppdrag, sade hon.

Vill ha dialog
Hon inledde med att berätta att det tidigare var populärt bland banker och sparare att diskutera etiska fonder där metoden blev att utesluta "icke etiska bolag", typ Telia och BP.

- Det var en sista utväg. Annars vill vi helst ha en dialog med de företag vi granskar, sade Maria Rengefors, som uppgav att Nordea har gått från vad företagen tillverkar till hur de gör det, där Sasja Beslik besöker leverantörer.

Maria Rengefors visade film där Nordea fonders vd besökte en H&M-leverantör i Kambodja. Ett företag som varit ute i etern på grund av att anställda svimmade i den 30-gradiga hettan i lokalen och där de inte hade tillgång till vatten.

- Här har H&M varit öppna med insynen där de vill komma tillrätta med arbetsmiljön. Där var syftet med vårt arbete med ansvarsfulla investeringar att få företaget att förbättra arbetsmiljön,sade Maria Rengefors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om