Mosad mat snart passerat

Mosad mat är snart ett passerat kapitel vid Piteås äldreboenden. Istället blir möjligheterna fler för de som har tugg- och sväljsvårigheter. Eller vad sägs om fläsk så mjukt att det smälter i munnen.- Vi vill att de gamla ska få i sig maten. Det ska vara gott och närande, säger dietisten Siv Eliasson Kurkinen.

Några exempel på hur mat av konsistenstypen grov paté kost och timbalkost kan se ut.

Några exempel på hur mat av konsistenstypen grov paté kost och timbalkost kan se ut.

Foto: sanna eriksson

PITEÅ 2011-05-18 06:00

Många gamla människor får med åren problem att tugga och svälja. Cirka åtta procent av Piteås åldringar har detta problem. Men även vissa handikappade och människor som drabbats av stroke kan lida av detta.

Fram till nu har lösningen för att konsistensanpassa maten varit att mixa/mosa/passera. Det har inte varit helt lyckat eftersom det varit svårt att få maten helt slät.

- Vi slutar med passerad mat och börjar jobba efter en ny konsistensguide. Vi har gjort det här på försök på bland annat Österbo under tre månader och försöken har fallit väl ut. Det är trevligare för matgästerna och vi har fått många positiva reaktioner, säger Siv Eliasson Kurkinen.

Längta efter fläsk
I måndags hade man en slags examen på Österbo och ett flertal rätter demonstrerades och avsmakades av så väl personal som boende. Den nya konsistensguiden är uppdelad i sex olika konsistenstyper. Hel/delad mat för den som inte har några uttalade problem att tugga och svälja, men också grov paté kost och timbalkost.

- Grov paté ska ha konsistensen av saftig och mjuk köttfärslimpa, säger Siv Eliasson Kurkinen och bjuder på en smakbit timbalfläsk.

- Många äldre kan längta efter fläsk, men klarar inte av att tugga det. Här finns en möjlighet för den som har lättare ätsvårigheter.

För den som har det svårare kan samma fläsk serveras i timbalkonsistens (ungefär som omelett).

Energirik kost
Den nya konsistensguiden erbjuder också gelékost (konsistens som fromage), flytande (konsistens som tomatsoppa) och tjockflytande (konsistens som gräddfil).

- Vi ser det här som en möjlighet att erbjuda matgästerna mer varierad kost som ser roligare ut på tallriken och därmed också ökar aptiten.

Bortsett från de som har tugg- och sväljproblem, så räknas nästan 70 procent av de äldre som undernärda. För dessa har man tagit fram E-kost.

- Många äldre har svårt att få i sig tillräckligt mat. E-kost är energiberikad och då räcker det med en mindre portion för att tillgodose näringsbehovet, berättar Siv Eliasson Kurkinen.

Erik Brännström är kock på Österbo. Liksom all annan kökspersonal har han utbildat sig för att kunna möta de nya behoven.

- Det blir lite mer att göra, men det känns positivt.

FAKTA konsistensguiden

Har testats under tre månader på några utvalda äldreboenden i Piteå med gott resultat.

Nu ska konsistensguiden börja användas fullt ut.

Konsistensguiden är uppdelad i sex delar.

Hel/delad (i princip normal konsistens)

Grov paté kost (konsistens som saftig och mjuk köttfärslimpa).

Timbalkost (konsistens som omelett).

Gelékost (konsistens som fromage).

Tjockflytande (konsistens som gräddfil).

Flytande (konsistens som tomatsoppa).

Dessutom serveras E-kost (näringsberikad mat) för de som inte kan äta så mycket.

Källa: Piteå kommuns måltidsservice

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om