Missbruksvård får svidande kritik
Missbruksvården i Piteå får svidande kritik av Lars Nygren, specialist i psykiatri och beroendemedicin. Nu har Nygren tröttnat på bristerna och lämnat sin tjänst på vuxenpsykiatrin i Piteå.- Det är frustrerande. Ingenting händer.
Specialistläkaren Lars Nygren tröttnade på bristerna i missbruksvården i Piteå och slutade. Verksamhetschefen Yvonne Olofsson (bilden) håller med om att missbruksvården borde ha egna lokaler, men hävdar att alla som behöver hjälp får det. Missbrukarna får konkurrera om platserna med psykiska sjuka.
Foto: Sanna Eriksson
- Missbruket ökar i samhället, men landstinget har inte matchat den utvecklingen med hänvisning till att det saknas lokaler och pengar. Den här utsatta patientgruppen får inte den vård de skulle behöva och i slutänden innebär det att de dör.
Inget händer
Enligt Lars Nygren har socialstyrelsen riktat skarp kritik mot den dåliga tillgången på vårdplatser för abstinensbehandling för missbrukare, men trots detta händer ingenting.
- Det utreds och utreds, men leder inte till något konkret. Det är tjänstemän som utformar vården, men de som är specialister tillfrågas inte. "Du är en nyckelperson" säger de, men de vill inte lyssna på mina synpunkter, säger Nygren som i protest slutade sin tjänst för en vecka sedan.
Vad är det du saknar?
- Det måste finnas särskilda platser, ett beroendecenter, där evidensbaserad missbruksvård kan bedrivas. Den kompetens som finns tas inte till vara.
Ett märkligt faktum är att missbruksvården kan och får se ut så olika i länet. I Luleå finns sedan flera år ett beroendecenter där missbrukare från Luleå och Boden kan få hjälp. Men inte Pitebor. En anledning till detta är att Piteå kommun inte vill vara med och betala för verksamheten.
Tvungen att neka
- När jag haft jour på Sunderby sjukhus har det hänt att jag fått neka Pitebor som borde ha skickats till beroendecentret i Luleå. Det känns givetvis inte bra.
Tidigare fanns en tillnyktringsenhet i Piteå, men den är nedlagd. Enligt Lars Nygren kunde den enheten gjorts om till ett beroendecenter.
- Vi hade kunnat hjälpa många Pitebor. I princip dagligen möter vi människor som är i behov av mer eller mindre kvalificerad beroendevård.
Men missbrukarna får ju ta del av vårdplatser som är avsatt för psykiskt sjuka?
- Ja, de kläms in i den befintliga psykvården, men det är ingen lösning. Jag upprepar, det finns ingen specifik kompetens uppbyggd för missbruksvård i Piteå och det planeras ingen heller. Det är mycket beklagligt och ett stort problem, som vare sig kommunens socialtjänst eller landstinget vill ta tag i.
Satsas det för mycket på öppenvård?
- Det är en klassiker från 90-talets besparingsår som fått ödesdigra konsekvenser. I dag bygger man upp beroendeenheter i bland annat Stockholm för att rätta till misstagen, säger Lars Nygren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!