I december i fjol skrev PT om missbruket av morfinpreparatet Dolcontin bland unga i Piteå. Många som missbrukade var under 21 år, men från årsskiftet upplever Greger Pettersson en dämpning. Flera ungdomar har tagit kontakt med missbruksvården med viljan att sluta.
Ett projekt
- Från årsskiftet har 31 ungdomar under 21 år kontakt med oss. Alla missbrukar inte morfinpreparat, men tre av ungdomarna har slussats över till LARO (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende), berättar Greger Pettersson.
Just nu deltar elva personer i LARO-projektet, som innebär att deltagarna får ersättningsmedicin i form av subotexpreparat. Förbehållet är att de inte använder andra droger under tiden.
- Vi har ju äntligen fått en ny läkare på psykiatrin som håller i projektet. Det har betytt mycket.
Men även om missbruket av morfinpreparat tycks ha minskat något så är givetvis inte faran över. Tvärtom så kan de tragiska dödsfallen i Luleå tjäna som väckarklocka.
En minskning
Martin Vidgren som dagligen möter unga missbrukare i sitt jobb som polis i Piteå håller med Greger Pettersson i sak. Samtidigt väger han det minskade missbruket av morfinpreparat mot LARO-projketets legala droger.
- Tyvärr läcker det ut en del subotexpreparat på gatan. Vi har gjort en del beslag.
En annan anledning till minskningen kan vara att vissa personer sitter i fängelse eller på annan institution.
- Vi stör hela tiden de som vi vet säljer och det räcker med att några personer försvinner från marknaden för att vi ska få en minskning av missbruket. Piteå är inte större än så, säger Martin Vidgren.