Eleverna i klass 2 på Norrmalmskolan ligger på tunna underlag i ett nedsläckt klassrum. De har själva valt platser.
Mitt i rummet eller i en vrå.
Under bord och bänkar.
Deras lärare Hanna Isaksson berättar om dagens mindfulnessövning.
Så sätter hon på den sju minuter långa övningen kroppsscanning och lugnet sänker sig över avslappnade barnkroppar.
Efteråt delar Hanna ut reflektionsböcker där eleverna skriver och tecknar om hur det kändes under övningen. Många väljer att sitta kvar på sina underlag och arbeta.
Slippa tjata
Idén föddes för några år sedan när Hanna och några av hennes kollegor gick på en föreläsning i mindfulness privat.
- Vi kände genast att det kunde vara något för våra elever. Det är stressigt att vara både lärare och elev och jag har velat hitta verktyg för att hjälpa eleverna att ha det bra i skolan - och för att själv slippa gnata och tjata, säger Hanna.
Det blev starten på ett samarbete mellan några lärare och föreläsaren Ulla-Karin Lundgren.
Under tolv veckor jobbade Ulla-Karin i klassen varje onsdag.
- På sistone har det kommit flera rapporter om att stress går allt längre ner i åldrarna. Lärarna är dessutom den mest stressade yrkeskategorin och om lärarna är så stressade - vad sänder de då ut för signaler till eleverna? Det är viktigt att ta fasta på, säger hon.
Påminner varandra
Mindfulness i skolan handlar om att få verktyg för att lära sig andas, för att slappna av och fokusera. Det handlar också om att släppa prestation, att vara snäll med sig själv och andra.
- I dag omger vi oss av så mycket information och barnen har ofta många aktiviteter förutom skolan. Därför behövs en motvikt. När vi jobbat ett tag i den första klassen tyckte både lärare, elever och föräldrar att det blivit en bättre stämning och en mer tillåtande atmosfär. Eleverna lärde sig sätta ord på känslor och efter ett mindfulnesspass kunde läraren utmana eleverna på svårare uppgifter. Mindfulness är också ett sätt för att förbättra impulskontrollen, genom att man lär sig känna igen sina känslor. Barnen blir jätteduktiga att påminna varandra när de ser signalerna, säger Ulla-Karin.
Flera elever använder övningarna hemma, för att slappna av efter skolan eller för att kunna somna på kvällen.
- Egentligen är barn här och nu men under resans gång händer det något. Vi har många krav på oss och lever i ett prestationssamhälle och många bär på en inre stress, bland annat duktiga flickor och pojkar som siktar på höga betyg, säger Ulla-Karin.
Grumligt vatten
När Ulla-Karin illustrerar mindfulness för elever använder hon ofta ett vattenglas.
- En bra dag är vattnet kristallklart, vi har lätt att lära och koncentrera oss. Men häller jag i bakpulver i vattnet blir vattnet genast grumligt och så kan det kännas ibland, men får vattnet stå en stund så sjunker grumlet ner till botten - ett konkret exempel på vad stillhetsträning kan hjälpa till med.
Sedan den första introduktionen har läraren Hanna Isaksson fortsatt jobbet själv.
- Det är viktigt att använda mindfulness kontinuerligt i klassrummet. Jag väver in det i vardagen med övningar flera gånger i veckan, men jag kan också använda det om det till exempel är stökigt i ledet till maten eller oroligt vid en samling. Då visar jag andetag med händerna och så andas vi tillsammans. Ibland önskar eleverna själva en övning.
Eleverna har också arbetat med vänliga önskningar, till sig själv och andra. Loggböcker genom åren visar att teckningar går från att föreställa materiella ting till att ta form av immateriella attribut som hjärtan. Det är heller ingen skillnad mellan könen i uttryckssätt.
Gemensamt språk
Den största vinningen, förutom ett tillåtande klimat, är att de funnit ett gemensamt språk.
- Vi kan sätta ord och reflektera över situationer och känslor på ett annat sätt. Vi kan helt enkelt prata på en annan nivå och jag upplever att jag gnäller och tjatar mindre. Det negativa är möjligtvis att övningarna tar tid och tid är en bristvara i skolan, men samtidigt får man tillbaka tiden gott och väl eftersom eleverna blir mer fokuserade. Jag som lärare går också ner i varv, säger Hanna.
Gör hemma
Klockan som signalerar att övningen är slut plingar.
Linus Svanberg, Lova Stenberg, Nora Ådemo och Ryan Jawad sträcker på sig och säger att de tycker att det är skönt och mysigt med mindfulness.
- Jag tycker om det. När man jobbar i skolan kan man bli less men efter en övning känns det bättre. Jag vaknade tidigt så det var skönt att vila lite också. Ibland gör jag mindfulness när jag kommer hem från skolan och är trött, säger Filip Nordlund.
- När vi utvärderade övningarna efter första kursen sa barnen bland annat att de lärt sig stanna upp och andas, de hade lärt känna kroppen, fått lättare somna och tyckte att de var bra som de är. Det är ju helt fantastiskt, säger Ulla-Karin.