Miljöinspektörer har avlopp på dagordningen
Det finns tusentals avlopp med undermålig rening i Norrbotten och Västerbotten. Hur detta problem ska angripas diskuteras vid en två dagar lång konferens i Piteå, som inleddes på tisdagen och som samlar totalt ett 50-tal miljöinspektörer från 24 kommuner i de två länen.
Det är viktigt med ökad kunskap om olika avloppslösningar, eftersom teknikutvecklingen inom området går så snabbt. Det framhåller Thage Aronsson, Region Västerbotten, projektledare för ett regionalt avloppsprojekt. På bilden poserar han vid en slamavskiljare för villa och fritidshus. Inom ramen för avloppsprojektet anordnas nu en konferens i Piteå.
Foto: Gunnar Westergren
Konferensen, de så kallade avloppsdagarna, som nu anordnas för första gången ingår i det avloppsprojekt som sedan ett år genomförs i samverkan mellan kommunerna och länsstyrelserna i de två länen, Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt, Luleå tekniska universitet, Kommunförbundet i Norrbotten och Region Västerbotten.
Bättre samverkan
Avloppsprojektet ska bland annat förbättra samverkan mellan kommuner, handläggningen av tillstånds- och anmälningsärenden avseende avlopp ska bli mer likvärdig och rättvis.
- Det gäller att hitta en samsyn, en gemensam nivå att arbeta utifrån. Detta är inte minst en fråga om rättssäkerhet, att man tolkar lagen på samma sätt, förklarar projektledaren Thage Aronsson, Region Västerbotten.
Bättre samverkan och samsyn ska också leda till små avlopp som är säkra ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt, rimliga från kostnadssynpunkt samt robusta, funktionsdugliga och enkla att sköta.
Övergödning
Bakgrunden till projektet är att utsläpp från små avlopp kan ge upphov till negativa miljö- och hälsoeffekter:
n Kväve och fosfor kan bidra till övergödning av hav, sjöar och vattendrag.
n Bakterier, virus och parasiter kan orsaka sjukdomar när utsläpp hamnar i närliggande dricksvattenbrunnar eller på badstranden bredvid.
n Även organiska ämnen, giftiga metaller, läkemedelsrester med mera kan ha negativ påverkan på miljön, växter och djur.
Varierande förhållanden
I Norrbotten och Västerbotten råder mycket varierande förhållanden i olika delar av länen och därmed krävs olika avloppslösningar. I kustområdena är det ofta ett stort bebyggelsetryck, och många fritidsbostäder omvandlas till helårsboenden.
Stora delar av inlandet är glesbygd med lågt bebyggelsetryck och i dessa områden kan det också vara näringsbrist i sjöar och vattendrag.
Detta leder till att kraven på avloppsanläggningar kan se olika ut i olika områden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!