Megadatacenter nästa basindustri?

Megadatacenter, där tiotusentals och i framtiden hundratusentals servrar lagras, kan bli Norrbottens nästa basindustri. Det tror Marcus Isaksson, etableringsansvarig vid Piteå kommuns tillväxtavdelning.

Här inne i skogen, bakom transformatorstationen på Haraholmen, kan det komma att byggas ett megadatacenter för lagring av tiotusentals servrar. Hoppas på en etablering gör Richard Stamm, Invest in Sweden Agency (mitten), Lena Gustafsson, Luleå Näringsliv, och Marcus Isaksson, tillväxtavdelningen, Piteå kommun.

Här inne i skogen, bakom transformatorstationen på Haraholmen, kan det komma att byggas ett megadatacenter för lagring av tiotusentals servrar. Hoppas på en etablering gör Richard Stamm, Invest in Sweden Agency (mitten), Lena Gustafsson, Luleå Näringsliv, och Marcus Isaksson, tillväxtavdelningen, Piteå kommun.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-04-15 06:00
Richard E. Stamm, it- och telekomansvarig på Invest in Sweden Agency i USA, som på onsdagen besökte Piteå, säger inte emot honom.
- Vad norra Sverige kan erbjuda är framför allt billig, grön el från vattenkraft och vindkraft och ett fördelaktigt klimat - ju kallare det är, desto bättre för megadatacenter, som kräver kyla eftersom datorer alstrar värme.
- Om de ska byggas i södra Sverige måste man investera i kylutrustning - här är det bara att öppna dörren så får vi kyla under de flesta av årets månader, säger Richard Stamm när vi träffar honom tillsammans med Marcus Isaksson och Lena Gustafsson från Luleå Näringsliv AB.
Grängestomten
Den mötesplats som Marcus Isaksson valt är transformatorstationen framför den 76 hektar stora så kallade Grängestomten på Haraholmen.
Här finns en av de fyra platser som samarbetsprojektet Invest in Piteå och Luleå marknadsför som lämpliga områden för etablering av megadatacenter.
Övriga är Aurorum Science Park och Hertsön i Luleå och Fortlax i Hortlax, Piteå.
En stor fördel med Haraholmen är att det är ett detaljplanerat område för industriändamål med central infrastruktur på plats, vägar, el och allt.
- Här har vi en ren miljö med närhet till kallt vatten och sjöbris under sommaren, påpekar Marcus Isaksson, som menar att allt kommer att gå så mycket lättare bara en första etablering har kommit till stånd.
Gigantiska företag
Och här talar vi om gigantiska amerikanska it- och telekomföretag. Typ Microsoft, Google, Apple, e-bay, Facebook, Amazon, Youtube och Sun. Richard Stamm, som bor i Kalifornien nära San Francisco och Silicon Valley, nämner inga namn, uppgifterna är strängt konfidentiella. Men han säger att det rör sig om väldigt, väldigt stora företag.
Och det brådskar, alla man talat med vill bygga sina mångmiljardanläggningar så att de kan öppna redan under nästa år eller i varje fall 2012, berättar Marcus Isaksson.
Ett 30-tal anställda
Inom 2-3 år kommer det att byggas 15-20 megadatacenter i Europa.
Varje anläggning kostar 1-5 miljarder kronor att bygga och några hundra miljoner per år i löpande underhåll.
Sysselsättningsmässigt beräknar Richard Stamm att det behövs ett 30-tal personer för att sköta en anläggning som den som skulle kunna bli aktuell på Haraholmen.
Därtill kommer enligt Marcus Isaksson ett par hundra jobb under byggperioden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om