I Norrbottensfjällen finns det 13 kvoterade vatten där det är tillåtet att fiska mellan den 1 juli och 31 augusti. I flera av dessa vatten är det enbart tillåtet att flugfiska och fisket är omgärdat med tuffa regler. Exempelvis ska merparten av fångsten släppas tillbaka, ja, i vissa kvoterade vatten rekommenderas catch and release (det vill säga all fisk släpps tillbaka).
I Arjeplogsfjällen finns tre kvoterade vatten. Aleb Luoitare och Namatis, Siktim och Garvajaureområdet samt Gåbdok från utloppet ur Tsåkka till Kungsledsbron.
I Gåbdok är det flugfiske som gäller. Catch and release rekommenderas, men man får ta upp en laxartad fisk per fiskande och dygn.
Gåbdok är populärt och det finns personer som ansökt om att få fiska där i flera år, men utan att lyckas. I år har 60 dygn avsatts, men ansökningarna motsvarade 531 dygn. Det gäller alltså att ha lite flyt när lottningen sker. För lottas gör det.
- Det förekommer inga oegentligheter. Den som vill kan komma hit och övervaka utlottningen, säger Irene Larsson.
Alla ansökningar förses med ett nummer och därefter sköter en slumpgenerator urvalet. Det är alltid minst två personer som övervakar lottningen.
- Först efter utlottningen kan jag utifrån de dragna numren se vilka som har haft tur, säger Larsson.
För att ta Gåbdok som exempel så har man drygt tio procents chans. Sammanlagt är det bara 20 personer som får chans att fiska där.
Räcker inte
För samtliga 13 kvoterade vatten inkom 459 ansökningar för 2011. Ansökningarna omfattade 1 466 personer och för samtliga gäller max tre dygns fiske. 1 466 gånger 3 blir 4 323 dygn.
- Det är långt mer än den bestämda kvoten som är 1 720 dygn.
För att ens få möjlighet att fiska måste man göra en ansökan (finns på länsstyrelsens hemsida) senast den 30 april. Ansökningarna läggs in i en databas och under den första veckan i maj sker utlottningen.
En ansökan per vatten
Det är bara tillåtet att lämna in en ansökan per fiskare (gäller även medsökande) för varje vatten. Om samma person dyker upp på flera ansökningar per vatten så ogiltigförklaras ansökningarna.
Målet är att så många som möjligt ska få fisketillstånd utifrån sitt förstahandsval. Det kostar 100 kronor per dygn att fiska i ett kvoterat vatten.
Förutom kvoterade vatten finns det ett flertal fiskevatten där bara flugfiske är tillåtet. Det finns också ett relativt stort antal vatten där det råder fiskeförbud.
- Det kan bero på forskning eller att vattnet har varit för hårt belastat. Det kan också vara så att en sameby har ensamrätt, säger Irene Larsson.