"Många orkar inte ens arbeta tills de fyller 65"

Statsminister Fredrik Reinfeldts vision om att människor ska vilja jobba till 75 år har fått folk på verkstadsgolv och sjukhuskorridorer att gå i taket. Även i Piteå och Norrbotten lär diskussionens vågor ha gått höga i lunchrummen.

I första hand är målet att få de anställda att orka arbeta tills de fyller 65. Men för att klara generationsväxlingen är det nödvändigt att fler jobbar längre än så, förklarar Piteå kommuns personalchef Stefan Larsson. (Arkivbild)

I första hand är målet att få de anställda att orka arbeta tills de fyller 65. Men för att klara generationsväxlingen är det nödvändigt att fler jobbar längre än så, förklarar Piteå kommuns personalchef Stefan Larsson. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-02-21 06:00

- Det är ju så att många människor i dag inte orkar eller klarar att jobba fram till ordinarie pensionsålder, som är 65 år. Att i det skedet prata om 75 års pensionsålder måste ju kännas som ett slag i ansiktet på de människorna, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Att Reinfeldt (M) i den uppmärksammade intervjun i Dagens Nyheter drog till med en såpass hög pensionsålder som 75 år har upprört många som inte mäktar med, eller känner dem som inte förmår förvärvsarbeta tills de fyllt 65.

Flexibel pensionsålder
I DN-artikeln menade statsministern att den allmänna bilden av att det finns en pensionsålder vid 65 är "ett stort problem", när det i själva verket var längesedan Sverige införde flexibel pensionsålder. Vad Reinfeldt torde syfta på är att de som så önskar och kan har rätt att jobba tills de fyller 67.

Och om arbetsgivaren skulle vilja att en anställd jobbar kvar efter 67 så är även det möjligt, förklarar Stefan Larsson, personalchef på Piteå kommun.

Larsson avfärdar inte helt Reinfeldts resonemang om att ett arbetsliv kan vara längre än till 67 års ålder, även om han tycker att det är att ta i att prata om 75 år. Han påpekar dock att de med de tyngsta jobben, exempelvis de som arbetar inom äldreomsorgen, har en lägre medelålder vid pensionsavgång. Bland dem som jobbar på kontor är medelåldern högre.

Målet inte nått
- Målet är primärt att nå upp till 65 års medelålder och där är vi inte riktigt i dag; om jag minns rätt ligger medelåldern på 64,5 år för alla kommunanställda, säger kommunens personalchef och fortsätter:

- Men vi ser gärna att man jobbar längre än till 65 år och vi har ett absolut behov av det med tanke på generationsväxlingen. Jag kan tänka mig att vi kan behöva behålla vissa anställda med specialkompetens även efter att de fyllt 67, om de vill fortsätta.

Stefan Larsson säger att man från kommunens sida gör allt man kan för att förbättra arbetsmiljö, arbetsinnehåll och villkor så att man ska orka jobba längre, i varje fall fram till 65 år.

Annan verklighet
Lars-Olof Pettersson, ordförande i Pappers avdelning 37 vid Smurfit Kappa kraftliner i Piteå, hör till dem som tycker att Fredrik Reinfeldt inte är verklighetsanpassad när han pratar om att jobba till 75. Många av hans medlemmar orkar inte arbeta tills de fyller 65 år.

- Hos oss ligger den genomsnittliga pensionsåldern på gissningsvis 61-62 år.

På frågan om inte de flesta tunga jobb har försvunnit från pappersfabriken, svarar L-O Pettersson att det beror på vad man menar med "tunga jobb". Att jobba skift, som hälften av arbetarna på Smurfit Kappa gör, är slitsamt i längden för kroppen, påpekar Pettersson.

Ann-Helen Thyni, personalchef på Smurfit Kappa förstår att det kan vara svårt för dem som jobbar skift och har gjort så i många år att orka arbeta till 65.

- Bland tjänstemännen finns det dock en del som vill jobba tills de fyller 67 år, men de är inte många. Jag tror att jag under mina tre och ett halvt år som personalchef här haft två ärenden där man valt att jobba till 67.

Pigga doktorer
Men i framtiden kan det bli fler som vill jobba kvar längre, förmodar Thyni mot bakgrund av att många som är mellan 65 och 70 år i dag är pigga och alerta och väldigt aktiva.

Även Kent Ögren framhåller att viljan och förmågan att jobba efter 65 i hög grad är beroende på vilken typ av arbete man har. Det är stor skillnad på att jobba som exempelvis undersköterska i kommunala hemtjänsten eller inom landstinget å enda sidan och att arbeta som läkare å andra sidan. Bland doktorerna finns det inte så få som jobbar högt upp i åren, bekräftar Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om