Lysande lösning kan spara miljarder

När samhället jagar miljö- och energimässiga kostnader, då finns ett Piteåföretag med lysande lösningar. Det handlar om lysdioder och led-teknik där belysningen kan ge besparingar i mångmiljardklassen.

Mikael Åström, vid OK Piteå, konstaterar att det går göra stora energibesparingar med den nya typen av lysrör.

Mikael Åström, vid OK Piteå, konstaterar att det går göra stora energibesparingar med den nya typen av lysrör.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-01-18 06:00
En hel värld talar om klimatsmarta energisparlösningar.
Lösningen har funnits i närmare nittio år, men det är först nu som den vinner terräng.
- Det finns egentligen inget område som inte skulle tjäna på att byta ut sina traditionella belysningar mot diodbelysning, säger företagets vd Patrik Hedkvist.
Stora summor
Ett företag som nappat på tanken är OK Piteå.
- Vi kör ett prov, bland annat på vår automatstation på Västergatan i centrala stan, men även i delar av butiken här på Degeränget, säger Mikael Åström.
Han har redan hunnit göra en del beräkningar på vilka besparingar som kan göras.
- Vi kan reducera energiförbrukningen med mellan 80 och 90 procent utan att belysningskvalitén blir sämre. Snarare tvärtom, säger Åström.
I kilowatt talar han om en minskning med 50 000 kilowattimmar.
- Det motsvarar i runda slängar lika mycket i kronor, säger han.
Besparing
I de beräkningar som gjorts när det gäller automatstationen på Västergatan, säger Patrik Hedkvist att där handlar det om en energibesparing med 77 procent jämfört med traditionell belysning.
- Alla förstår säkert vad det här betyder, säger han.
Mikael Åström tänker gärna i vidare termer.
- Jag försöker uppmärksamma Piteå kommun vilka enorma summor som kan sparas in bara när det gäller kostnaderna för gatubelysning. Vi talar mångmiljonbelopp, säger han.
Ingen av parterna sticker under stol med att det finns en investeringskostnad att ta hänsyn till. Men enligt Patrik Hedkvist kan den nästan betraktas som försumbar.
- Den är inbesparad på 1,5 år, säger han.
Intyg
Det har även funnits en del funderingar kring vilka garantier som följer med att exempelvis byta ut traditionella lysrör mot led-lysrör. Det hänger samman med att den så kallade glimtändaren tas bort och då förändras samtidigt armaturens ursprungsskick.
- Jag har varit i kontakt med Elsäkerhetsverkets produktgrupp och de kan inte ge något klart svar. Vi har emellertid via våra jurister tagit fram ett intyg till våra kunder, där vi svarar för eventuella reklamationer, säger Hedkvist.
Mikael Åström är inte orolig.
- Jag ser inga problem med att byta lysrören i befintliga armaturer. Vill man går det ju att köpa färdiga armaturpaket som är direkt anpassade till led-tekniken.
FAKTA Lysdioder
Lysdioder ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor.
Lysdioder ger specifika färger utan att filter behöver används, vilket blir billigare och enklare.
Lysdioder tänds direkt och kan lätt dimmas, antingen med pulsbreddsmodulation eller genom att sänka den framåtgående strömmen.
Till skillnad mot andra ljuskällor avger lysdioder väldigt lite värme (infraröd strålning) som kan skada textilier och andra föremål.
Då lysdioder består av komponenter i fast form och saknar glödtråd tål de stötar och vibrationer bättre än glödlampor och lysrör.
Lysdioder kan ha en relativt lång livslängd cirka 50 000 timmar jämfört med en glödlampa cirka 1 000 timmar, en halogenlampa upp till 4 000 och en bra lågenergilampa upp till 15 000 timmar.
Lysdioder innehåller inget kvicksilver, till skillnad mot lysrör och lågenergilampor.
Källa: www.eco-lights.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om