Lyckliga Pitebor förbryllar

Piteborna är lyckligast i Norrland. Kanske beror det på den starka identiteten, men några säkra svar finns inte.- Hur jag än stuvade om och mätte så dök Piteå upp i topp, säger professor Nils-Gustav Lundgren.

Piteborna är lyckligast i Norrland och visst var det tämligen uppsluppet på Krokodil när professor Nils-Gustav Lundgren berättade om sin undersökning.

Piteborna är lyckligast i Norrland och visst var det tämligen uppsluppet på Krokodil när professor Nils-Gustav Lundgren berättade om sin undersökning.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-11-11 06:00

Det var han som genomförde undersökningen på uppdrag av landstingen i Norrland för tre år sedan. På torsdagen höll han en liten föreläsning om sina slutsatser på Krokodil i Piteå. Det blev en tämligen uppsluppen och svavelosande timme.

Vet inte varför
PT skrev om undersökningen den sista december förra året och Nils-Gustav Lundgren konstaterar samma sak nu som då, Piteborna är lyckligare än andra. Förvisso tätt följda av våra kusiner i Skellefteå.

Enkäten besvarades av 2 392 norrlänningar (120 Pitebor) och även om Lundgren medger att underlaget är något skakigt, så är ändå resultatet statistiskt säkerställt. Nu har han för övrigt gjort om lyckoundersökningen och den här gången är dubbelt så många intervjuade.

Lokalpatriotism
- Det ska bli spännande att se om vi får samma resultat igen.

Nils-Gustav Lundgren, som själv byggt hus på Fårön (dock ej av lyckoskäl), vet egentligen inte varför Piteå och Skellefteå sticker ut. Lokalpatriotism och stark identitet är möjliga svar. Euskefeurat har ju till och med sjungit om ett folk av en särskild sort.

Eller kanske är det som en kvinna i publiken skämtsamt säger: "Det är för att inte Piteborna vet bättre".

Inkomst och utbildning
Om man summerar vad som medför lycka så är bra inkomst och utbildning viktiga parametrar. Även religiositet och optimism har stor betydelse.

När norrlänningar graderar vad som är viktigast i livet så kommer fast arbete (78 procent) först. Följt av fritid (74 procent) och vänner (73 procent). Bara sju procent tycker att det är viktigt att göra karriär.

- Någon annan fixar jobbet och sedan vill du vara ledig så mycket som möjligt, skämtar Lundgren, men inte utan allvar.

Lundgren anser att Norrland står inför mycket svåra och stora problem.

Folk vill flytta
Enligt professorn ger inte naturtillgångarna jobb i någon större utsträckning och det är ingen väg in i framtiden. Receptet är att vi norrlänningar måste överge den rådande löntagarkulturen och söka nya vägar.

- Norrland ligger långt bort, det är kallt och blåsigt. Folk flyttar härifrån. Vi vet att 15-20 procent av alla norrlänningar har allvarliga planer på att flytta. Av dessa är det bara 20 procent som uppger att det är för jobben.

Kanske tufft att tugga i sig, men vi Pitebor får väl leva på lyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om