- Den grupp det här handlar är så kallade tredjelandstudenter, studerande från länder utanför Europa som ska ha en hel utbildning i Sverige och som nu alltså måste börja betala för sig. Men den gruppen har aldrig varit särskilt stor hos oss, förklarar Karin Axelsson-Grafström, handläggare på utbildnings- och forskningsenheten vid LTU.
Hur stor minskningen av tredjelandstudenter från bland annat Bangladesh, Pakistan, Indien och Kina blir kan man ännu inte säga på KTH.
Utbytesstudenter
- Det ska bli spännande att se hur många som kommer till terminsstarten den 1 september, säger Karin Axelsson-Grafström och betonar att det inte kommer att bli färre utländska studenter i Piteå och Luleå i höst, det är fel att påstå att LTU blir "mindre internationellt" hädanefter.
Sammansättningen kan bli annorlunda, andelen européer kanske ökar på bekostnad av låt säga afrikanska studenter.
- Vi har många utländska stipendiater, sådana som kommer en termin eller ett år och studerar samt utbytesstudenter. Dessa studenter ökar hela tiden, för Norrbotten och LTU är väldigt attraktiva. Dels har vi bra utbildning med ett stort utbud av kurser och program på engelska.
Dels lockar Norrbottens landskap och klimat studenter från Mellan- och Sydeuropa, framhåller Axelsson-Grafström. En tredje fördel är att det är förhållandevis lätt för studenter att hitta en bostad i Piteå och Luleå.
Hon menar att studenter från Indien och Pakistan av olika skäl hellre söker sig till universitet och högskolor i Stockholmsområdet.
- Men vi har alltid varit väldigt bra på att ta emot utbytesstudenter och de som läser kurser här, bland annat har vi en hel del utbytesstudenter från Nordamerika.
Stipendieprogram
För att dämpa effekterna av att studieavgifter införs för studenter utanför EU/EES har två nya stipendieprogram inrättats. Ett program riktar sig till tolv länder i Afrika och Sydamerika som Sverige har ett långsiktigt utvecklingsarbete med och som fördelas via Svenska institutet.
Det andra stipendieprogrammet vänder sig till särskilt kvalificerade tredjelandstudenter och täcker enbart studieavgiftskostnaderna. LTU, som alltså inte haft särskilt många tredjelandstudenter tidigare, har fått sju stycken sådana stipendier.
Studenter från EU-länder samt utbytesstudenter behöver inte heller i fortsättningen betala för utbildningen.