Bakgrunden är den kommersiella bärplockningen och naturturism, som bedrivs på privat mark.
- Från LRF vill vi absolut inte hindra privatpersoner från att vistas i skog och mark och att använda sig av allemansrätten. Vi värnar om allemansrätten. Däremot tycker vi det är fel att kommersiella företag, utan markägarens tillstånd, kan utnyttja våra marker till organiserad näringsverksamhet, ofta med följden att värden i skogen förstörs, säger Nils-Olov Lindfors i ett pressmeddelande från LRF.
Oklart rättsläge
LRF har länge drivit frågan att organiserad näringsverksamhet inte omfattas av allemansrätten, men rättsläget är osäkert. I förra veckan deltog Nils-Olov Lindfors, som en av tre representanter för LRF, i Naturvårdsverkets workshop i Östersund, på temat Allemansrätten och organiserad verksamhet i naturen, med deltagare från myndigheter, företag, markägarorganisationer, friluftsorganisationer och naturturistnäringen.
Workshopen var ett led i Naturvårdsverkets arbete angående det ökade organiserade friluftslivet och dess koppling till allemansrätten. Syftet var att samla in synpunkter och förslag från deltagarna, för ett mer djupgående arbete med förtydliganden och preciseringar av allemansrätten.
"Tillsätt utredning!"
LRF:s budskap till Naturvårdsverket var att myndigheten bör uppmana regeringen att snarast tillsätta en utredning för att klargöra gränserna för vad som ryms inom allemansrätten och vad som kräver tillstånd från markägaren. Att organiserad näringsverksamhet inte ingår i allemansrätten bör skrivas in i miljöbalken.
- Vi tycker att detta ska regleras i lag, men det är inte den enda lösningen. Ambitionen måste även vara att skapa ett bra samtalsklimat mellan företagare och markägare så att parterna är överens innan en verksamhet etableras, säger Nils-Olov Lindfors.
Förutom Lindfors deltog från markägarsidan även Mikael Näslund, LRF Gävleborg, Fredrik Bonde, chefsjurist vid LRF:s huvudkontor, Stockholm samt Östen Lundberg, Jävre Byamäns Samfällighetsförening.