Lösning nära för att bekämpa rotröta

Rotröta bland framförallt gran orsakar varje år förluster i miljardklassen. Nya studier visar att även mycket små granstubbar sprider rotröta till träd i sin närhet. Ett genombrott som kan förändra svensk skogsskötsel.

Rotrötan orsakar skador på framförallt granskog för mångmiljardbelopp. Forskare kan ha kommit till ett genombrott när det gäller bekämpningen. Det visar sig nämligen att bekämpningen av mycket små granstubbar i samband med röjning, kan bekämpa svampen.

Rotrötan orsakar skador på framförallt granskog för mångmiljardbelopp. Forskare kan ha kommit till ett genombrott när det gäller bekämpningen. Det visar sig nämligen att bekämpningen av mycket små granstubbar i samband med röjning, kan bekämpa svampen.

Foto: Anders Esselin

PITEÅ 2010-01-08 06:08
Rotrötan är i sig ingen nyhet.
Problematiken med svampsmittan finns över hela landet.
Men nu finns det studier av forskare vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU i Alnarp, vars resultat kan vara avgörande dels för att förändra hela den svenska skogsskötseln, men även bekämpa rotrötan.
Genombrott
Det talas stundtals om ett genombrott.
- Ja, i den bemärkelsen att vi nu måste inse att även mindre stubbar sprider smittan, säger Jonas Rönnberg, forskare inom Future Forests delprojekt Skogens skötsel.
Tidigare var uppfattningen att rotrötan spreds av stubbar med grövre diameter, men så är det inte.
- Vår studie visar tydligt att granstubbar av alla diametrar och åldrar sprider rotröta vidare till sina grannar. Till och med granstubbar som inte är mer än två centimeter i diameter sprider rotröta, säger Anna Gunulf doktorand, även hon verksam inom Future Forests delprojekt Skogens skötsel.
Det genombrott som forskningen kring problemet talar om är ett särskilt behandlingsprogram.
Program
Därför har man påbörjat omfattande behandlingsprogram bland färska granstubbar vid gallring och slutavverkning med speciella stoppmedel.
- Det i sig är inget nytt. Det har funnits med som ett led i bekämpningen i tiotalet år, säger Jonas Rönnberg.
- Men just det här med att behandla mycket små stubbar om man dessutom vet med sig att det handlar om ett högriskområde, det kommer att betala sig, hävdar han.
Röja på vintern
Rönnberg är övertygad om att rönen kan komma att förändra nuvarande rekommendationer för skogsskötsel i Sverige.
- Man bör definitivt vara mycket försiktig med att röja gran på sommaren utan att stubbehandla. Alternativet är att röja på vintern, men det är i dag ingen vanlig åtgärd, säger Jonas Rönnberg.
Hela landet
Undersökningarna som ligger till grund för resultaten omfattade 160 fällda granar av diametrarna 2-14 cm på 16 olika lokaler i Värmland och Dalsland, samt 640 omkringstående granar.
- Men situationen med rotröta finns över hela landet, även om problemen kan variera. Kusten är emellertid ett område som är drabbad, säger Jonas Rönnberg.
FAKTA rotröta
Rotröta orsakas i Skandinavien främst av rottickan (Heterobasidion annosum s.l.), vars luftburna sporer infekterar färsk, blottlagd ved under en stor del av året.
Tidigare fick man ta ut en borrkärna ur trädet för att få reda på om det var angripet av röta eller inte.
Färska stubbar är rottickans främsta inkörsport.
Via rotkontakter sprider sig rötan sedan till träd. I Sverige är risken för sporinfektion störst under vegetationsperioden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om