Ett program under torsdagen handlade om elpriser och det pris på certifikat som är lågt just nu, vilket är bra för elkunderna, men sämre för de vindkraftsbolag som vill investera och som inte kan räkna hem projekten.
Dit hör inte Markbygden vind (Svevind och Enercon) som rullar vidare med projektet. Däremot tvekar Skellefteå Kraft att bygga tredje etappen med 30 verk vid Blaiken/Storuman.
Hittill har bolaget satt upp 60 verk.
- Det avgörande för om projektet fortsätter är hur förhandlingarna med leverantörerna går, men elpriset har också betydelse, sade Jan Strömbergsson till PT.
Noga med vinden
Han sade om Skellefteå Krafts investeringar i vindkraft i Västerbotten, att bolaget aldrig varit så noga med att mäta vindförhållanden som nu och energibolaget brottas med leverantören om priset på verken, trots att det skett ett prisras på vindkraftverk de senaste åren.
I en paneldiskussion om elpriset och priset på certifikat pekade uppfinnaren av certifikatsystemet, Nils Andersson, på att Sverige är en för liten marknad för att ett certifikatsystem ska fungera bra, därför är det bra om marknaden vidgas.
- Och vill politikerna göra allvar av att minska koldioxidutsläppen måste priserna upp, sade Nils Andersson, som trots läget pekade på att vindkraften har stora fördelar.
- Det handlar om små enheter som är lätta att sätta upp.
Liten portfölj
Den linjen var också Eva Vitell, ansvarig för vindkraft vid Vattenfall inne på.
- Vi har en relativt ung portfölj med vindkraft, sade Eva Vitell, som pekade på att den ska utökas med totalt 13 parker i Sverige.
Vattenfall vill bland annat bygga en vindkraftspark vid Sourva i Norrbotten. Ärenden är inlämnat för miljöprövning.
Strömmen från Norrbotten ska transporteras och igår redovisade Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg vilka planera affärsverket har för det.
- Svenska Kraftnät bildades 1992 och de kommande tio åren låg investeringarna i nätet på 350 miljoner kronor per år. Det skedde ingen utbyggnad under den perioden och det fanns ingen långsiktig planering i Svenska Kraftnät, sade Odenberg, som uppgav att när han tillträdde 2008 beslöt han inleda arbetet med att göra en långsiktig perspektivplan som är ute på remiss just nu. Och nu ska Kraftnät investera fem miljarder varje år fram till 2025.
Planen anger bygget av ny 400 volts ledning från Sourva till sydsverige, och de fyra stamledningar som finns nu ska uppgraderas.
Dessutom vill Odenberg bygga en ny ledning till Finland med tanke på det nya kärnkraftverket på andra sidan Bottenviken, det byggs en ny tvärledning i sydsverige och Kraftnät har inlett projektet med en ledning till Litauen. Hela paketet kommer att kosta 60 miljarder.