Liten risk att smittas av tbc som svensk

Lungtuberkulos (tbc) är en sjukdom som åter väcker - om inte skräck, så i varje fall oro. Sammanlagt ett 30-tal poliser i Norrbotten som under året kommit i kontakt med en utvisningshotad, tbc-smittad utländsk medborgare har testats för tbc.

Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare i länet, säger att i genomsnitt 10 personer i Norrbotten drabbas av tuberkulos varje år. Av dessa är 7-8 patienter som kommer från andra länder. (Arkivbild)

Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare i länet, säger att i genomsnitt 10 personer i Norrbotten drabbas av tuberkulos varje år. Av dessa är 7-8 patienter som kommer från andra länder. (Arkivbild)

Foto: robert lundberg

PITEÅ 2009-12-08 06:00
Ingen av poliserna som haft närkontakt med den i Boden bosatte mannen, som vid två tillfällen behandlats för sin sjukdom vid Sunderby sjukhus (vid den senaste, bevakade vistelsen under sensommaren/hösten rymde han från sjukhuset i samband med ett toalettbesök), visade sig dessbättre ha blivit smittad.
Men en av de polismän som exponerats för tbc-smitta behandlades för säkerhets skull, eftersom det fanns en liten risk att han bar på en latent tbc, berättar biträdande smittskyddsläkaren
Anders Nystedt.
Resistent tbc
- Tbc är definitivt en sjukdom att hålla nogsam kontroll på. Kampen mot tuberkulosen i världen är långtifrån vunnen. Resistent tbc är ett växande jätteproblem för sjukvården i bland annat Ryssland, delar av Östeuropa, Kina och Afrika, säger Anders Nystedt.
Han kan ge det lugnande beskedet att den nu omskrivne, tbc-sjuke Bodensaren inte bär på någon av formerna resistent, multiresistent eller extremt resistent tbc, vilka är synnerligen svårbehandlade.
- I Sverige drabbas cirka 500 personer årligen av lungtuberkulos, varav i genomsnitt 10 personer i Norrbotten. Av dessa patienter brukar 7-8 komma från andra länder. Av etniska svenskar är det oftast personer i 80-90-årsåldern som insjuknar efter att tidigare ha haft tbc latent.
Smittskyddsläkaren tillbakavisar den vanliga uppfattningen att den som en gång haft "lungsoten", som man kallade sjukdomen förr, är immun. Faktum är att man kan smittas på nytt. Och den som haft smittan latent utan att bli sjuk kan komma att insjukna i hög ålder om immunförsvaret försämras.
Mycket liten risk
Men risken att som etisk svensk drabbas av tbc får sägas vara försumbar.
I Sverige slutade man att regelmässigt vaccinera barn mot lungtuberkulos i mitten av 70-talet.
- Vaccinet mot tbc är tyvärr inte så jättebra om man jämför med exempelvis poliovaccin, som i princip ger ett hundraprocentigt skydd. Dessutom hade tbc-vaccinet vissa biverkningar, en del fick benröta, så man tyckte att vaccinationerna gjorde mer skada än nytta.
- För hundra år sedan låg Sverige mycket högt när det gällde tbc-incidens, alltså antal insjuknade i tuberkulos. Om sjukdomen varit lika vanlig i dag och vi haft samma folkmängd som i slutet på 1800-talet, skulle vi i Norrbotten kanske ha 600-800 insjuknade varje år. Och nu är vi alltså nere i två per år, om man plockar bort importfallen, säger Anders Nystedt.
FAKTA Tuberkulos
Resistent tbc, som förvandlas till multiresistent och i värsta fall extremt resistent tuberkulos (XDR-tbc) innebär en olycksbådande utveckling i delar av världen. Kopplingen till hiv gör att länder som Ryssland - med minst dryga miljonen hiv-smittade - står inför mycket stora problem.
Och ju mer resistent tbc, desto dyrare åtgärder. Största antalet patienter med XDR-tbc finns i folkrika länder som Indien, Kina och Ryssland.
Smittspridning av tbc på sjukhus förekommer över hela världen, även i Sverige, vilket är mindre uppmärksammat.
Källa: Smittskyddsinstitutets tidskrift Smittskydd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om