Juristen, föreläsaren och författaren Lars-Erik Litsfeldt var en av föredragshållarna vid det hälsokonvent som arrangerades i Piteå under helgen av företagaren Per Huhta som bland annat driver kafé Nodo i Piteå.
Temat för konferensen i Bio 3an var "LCHF - en väg till optimal hälsa".
LCHF är en i Sverige mycket omdiskuterad sak lanserad av läkaren Annica Dahlström för några år sedan. Hon menar att det ger resultat att äta mindre av kolhydrater som pasta, ris och potatis och i stället öka intaget av mättade fetter, där det är tillåtet att sätta mycket smör på omeletten.
Hennes teser har inte oväntat mött stark kritik där bland annat barnläkare pekat på risken att proppa i sig för mycket fett.
Vid konventet i Piteå i helgen pekade Lars-Erik Litsfeldt på hur minskning av kolhydrater och ökat intag av fett givit honom bättre hälsa.
Färre sjukdagar för Ferry
- Det gäller inte bara mig själv. Skidskytten Björn Ferry äter enligt LCHF-metoden, och han minskade antalet sjukdagar från 40 till tio under ett år, säger Lars-Erik Litsfeldt, som berättar vad som hände när han fick sin diabetesdiagnos.
Han fick dåliga råd kring medicinering där han menar att det finns ett intresse för läkemedelsindustrin att se till att diabetikerna mår så där lagomt dåligt.
- Då tjänar de pengar på oss. Vi har blivit en kassako, säger Lars-Erik Litsfeldt, som också började bläddra i receptböcker för diabetiker.
- Kostråd som ledde till att blodsockret höjdes. Jag fick ingen långtidsmättnad, säger Litsfeldt, som vid föreläsningen pekade på att de "diabetesvänliga" recepten bidrog enbart till att han blev taggad att äta mer.
Enligt föreläsaren ska diabetessjuka (och vi andra) äta bra mat som kött, fisk, och ägg.
- Och byta ut lättmargarinet Becel som är inflammatoriskt, mot Bregott, men helst riktigt smör, säger Lars-Erik Litsfeldt, som uppger att ändringen av kosten gjorde att hans värden blev normala, och han gick ner elva kilo under nio veckor.