Intresserade kommuner kunde söka bidrag hos regeringen för att genomföra lärlingsplatserna. Piteå gick ihop med övriga fyrkanten och man fick ett antal platser av Skolverket.
Så långt allt väl, men sen återstod arbetet med att få företag intresserade av att ta sig an en lärling.
- I Piteå har vi elva företag som är beredda att ha en lärling. Vi är tacksamma för de som visat den goda viljan, de ska ha en eloge även om vi vill ha fler intresserade företag. Att ta sig an en lärling som får chansen att lära sig ett yrke kräver handledning och resurser, säger Jan Forsberg.
Konkurrenssituation
Ett tjugotal unga hade anmält sitt intresse till vägledningscentrum på måndagen innan ansökningstiden gått ut. Alla får inte chansen. Varje företag har en plats så det blir en konkurrenssituation och antagningsnämnden som avgör.
De branscher som vill göra en insats och ta en lärling är bagerier, handeln, bilelektriker, måleri och restaurang bland andra.
- Det vi kan se är att Pite energi är populärt med sina tre platser. Där har vi mesta trycket.
Till skillnad från andra lärlingsplatser, exempelvis elektrikerlärling efter gymnasialutbildning där företagen får betala en viss lön, får företagen betalt för att utbilda en ungdom.
- Ja, efter avslutad utbildning. Den varierar från 20 till 40 veckor.