Landstinget uppmuntrar anmälan till Patientnämnden

Varken Tanja Forsbergs två sena missfall, eller den tredje sonens död har blivit föremål för någon Lex Maria-anmälan av sjukvården. Anna Pohjanen, länschef för Kvinnosjukvården i Norrbotten, uppmuntrar paret att vända sig till Patientnämnden.

Chefen för kvinnosjukvården i länet rekommenderar paret att vända sig till Patientnämnden. (Arkivbild)

Chefen för kvinnosjukvården i länet rekommenderar paret att vända sig till Patientnämnden. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-01-20 06:00

Efter att PT kontrollerat uppgiften med Socialstyrelsen framgår att ingen av de tre händelserna är Lex-Maria anmälda.

Anna Pohjanen, länschef för Kvinnosjukvården i Norrbotten, vill inte uttala sig om de enskilda fallen, men menar att målet alltid är att alla ska få en så god vård och ett så bra bemötande som
möjligt - särskilt om man råkar ut för något svårt.

- Har vi misslyckats vill vi gärna veta om det för att kunna bli bättre, och man är självklart alltid välkommen att kontakta oss direkt om man vill. Alla som känner sig illa hanterade i sjukvården kan också få stöd och hjälp via Patientnämnden. Det kan ibland kännas lättare att höra av sig dit än till den aktuella kliniken eftersom det oftast inte känns lika "laddat". Patientnämnden
har duktiga handläggare
som kan lotsa de som behöver
hjälp rätt, menar hon.

"Gammal metod"
Om Tanja Forsberg har en "försvagad livmoderhals" kan det orsaka ett sent missfall eller en för tidig förlossning.

Anna Pohjanen menar att "Cerklage" (återknytning av livmoderhalsen) är en gammal metod för att stoppa detta, framför allt var det populärt innan man hade mer effektiva läkemedel. I dag används metoden dock sällan.

- Vi lägger kanske ett till två cerklage per år i Norrbotten, att ställa mot de 2 500 förlossningar vi har per år. Det ser ungefär likadant ut i resten av landet.

Pohjanen menar att metoden kan fungera ibland, om man har en "äkta svaghet" i livmoderhalsen, men kan vara farlig om den används fel (om det handlar om för tidiga värkar eller vid infektion). Det finns också alltid en komplikationsrisk när man sätter in ett cerklage, vilket gör att varje fall bedöms enskilt.

Hon menar att ett cerklage i de flesta fall läggs kring graviditetsvecka 14-15, men bedömningen är alltid individuell och det händer att det läggs senare också. Ett cerklage kan inte bromsa en förlossning som väl startar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om