Det har skrivits en del om nya, tuffare regler från årsskiftet. Något som förvånar Tommy Sundholm.
- Det är ingen ny regel att Försäkringskassan bedömer och beslutar om någon som ansöker om sjukpenning har rätt till ersättning enligt villkoren i lagstiftningen.
Nej, ingen ny regel, men de senaste åren har många sjukskrivna fått kännas vid ett tuffare och hårdare Sverige. För läkarna innebär det att intygen måste vara betydligt mer detaljerade för att godtas av Försäkringskassans handläggare.
Är det inte läkarna som besitter den medicinska kompetensen?
- Ja, och i mer än 99 procent av fallen går vi efter läkarnas bedömning, men vi har också andra faktorer att ta ställning till, säger Tommy Sundholm.
Förmågan att arbeta
Ett exempel är om en snickare och en kontorist drabbas av ett likartat benbrott. Den som sitter på kontoret kanske kan arbeta som vanligt med ett benbrott, men det kan knappast snickaren. Då är det bara snickaren som har rätt till ersättning.
- Det är din förmåga att arbeta som Försäkringskassan bedömer när du är sjuk, inte sjukdomen eller symptomen i sig.
Som sjuk blir man utlämnad till den bedömning som Försäkringskassans handläggare gör?
- Visst finns det en sådan aspekt, men det är regelverket som styr bedömningen. Vi jobbar med utbildning för att i görligaste mån kunna arbeta likformat i hela landet. Det ska vara rättvist.
Och hårt?
- Det där är en fråga som politikerna ska svara på, säger Tommy Sundholm.
Det är den som är sjukskriven en längre tid som i första hand kan drabbas av det tuffa regelverket, som alltså inte är nytt från årsskiftet. Däremot är det fler som har nått den bortre gränsen (15 månader). Det handlar om flera tusen utförsäkrade människor. Redan efter 180 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden. En sjukskriven snickare kan med andra ord bli av med sjukpenningen om det anses att han kan arbeta som kontorist.
- Ja, vi har ingen yrkesförsäkring i Sverige, men det är ingen absolut regel. Om vi bedömer att snickaren kan gå tillbaka till sitt arbete före dag 366 så får snickaren behålla sin sjukpenning.
Varje år kommer det in drygt 1,2 miljoner läkarintyg till Försäkringskassan. Vid cirka 7 000 fall behövs det fördjupade medicinska utlåtanden. Dessa har levererats av privata läkare, men från 1 januari 2010 är det landstingens uppgift att sköta den saken. Det har tagit tid och först nu har landstingen börjat överta den uppgiften.
- Men det innebär inte någon förändring av regelverket eller att Försäkringskassans bedömning av arbetsförmågan plötsligt blivit hårdare, säger Tommy Sundholm.
Men Försäkringskassans handläggare ska tolka intygen och utlåtandena. Har handläggarna medicinsk kunskap?
- Nej, handläggarna har hjälp av försäkringsmedicinska rådgivare som är läkare anställda av Försäkringskassan.