Kvinnligt företagande tillväxtsatsning att räkna med

- Kvinnliga företagare nöjer sig med mindre, är nöjda och glada bara vi får syssla med det vi vill och får ihop till det nödvändigaste. Medan män inte gör någon hemlighet av att de vill expandera och tjäna pengar.Det säger Britt Nilsson, Cajeto Vårdutveckling AB i Piteå.

Monica Lejon, Länsstyrelsen Norrbotten, säger att programmet Främja kvinnors företagande 2007-2009 har haft stora positiva effekter i Norrbotten. 715 kvinnor har varit involverade i länet och ytterligare 875 i Västerbotten.

Monica Lejon, Länsstyrelsen Norrbotten, säger att programmet Främja kvinnors företagande 2007-2009 har haft stora positiva effekter i Norrbotten. 715 kvinnor har varit involverade i länet och ytterligare 875 i Västerbotten.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-02-18 06:00
Britt Nilsson deltar och medverkar i en tvådagars konferens om kvinnors företagande, som nu pågår på Pite havsbad och som har samlat cirka 250 deltagare från Norrbotten och Västerbotten. I dag, torsdag, ska hon presentera det företag som hon driver sedan fem år.
Den före detta undersköterskan på Hortlaxgården och i hemtjänsten arbetar med kompetensutveckling inom vård och omsorg. Hon reser land och rike kring och fortbildar främst kommunernas personal i sådant som värdegrund, förhållningssätt och bemötande av äldre människor.
Demens är hennes spetskompetens. Men det behöver inte handla om ren demens, utan även om så kallad kognitiv svikt efter exempelvis en stroke eller på grund av sjukdomar som MS och Parkinsons.
Våga ta plats
- Vi kvinnliga företagare måste våga ta för oss och tänka större och inte skämmas för att ta betalt, framhåller Britt Nilsson, som även är ordförande i Piteå Kvinnliga Företagare.
Britt Nilsson är en av 715 norrbottningar som deltagit i programmet Främja kvinnors företagande 2007-2009. I Västerbotten har 875 kvinnor deltagit i programmet vars syfte är att bidra till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt genom att fler kvinnor startar, driver, köper och utvecklar företag.
Vid en presskonferens som anordnades på onsdagen i anslutning till länsstyrelsernas i Norrbotten och Västerbotten samt Tillväxtverkets konferensens i Piteå medverkade några kvinnliga företagare som prisade satsningen på kvinnors företagande. En av dessa var Ann-Kristin Olsson från Gällivare, vars kooperativa företag Karlavagnen i Norr håller på att bygga upp ett boende för personer med funktionsnedsättning, ett komplement till till kommunens gruppboenden.
Latexkläder
En annan var Sophie Nauclér från Umeå. Hennes nystartade företag designar, syr och säljer kläder i det udda materialet latex.
Totalt i riket har 86 000 personer varit involverade i programmet Främja kvinnors företagande. I pengar räknat har 150 miljoner kronor anslagits, varav 9,3 miljoner har gått till Norrbotten och 9,9 miljoner till Västerbottens län.
I dag är 25 procent av alla företagare i Sverige kvinnor. Drygt 30 procent av de företag som startas, startas av kvinnor. 68 procent av alla svenska företagare (kvinnor som män) är soloföretagare.
Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor till en fortsatt satsning på kvinnors företagande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om