- Det strider emot arbetarekommunens stadgar, säger miljö-och byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund.
Arbetarekommunens ordförande Bengt Ek anser att Roslund skenat väg för snabbt.
De är bara två i kören av de som reagerat skarpt mot att den nya politiska organisationen ska vara på plats redan 1 januari 2013.
- Jag har blivit nedringd av upprörda partikamrater som undrar vad som är på gång, säger Berglund.
PT skrev 22 september om att 13 fritidspolitiker ska entledigas med idén om att en ny nämndsorganisation ska gå i takt med de bantade förvaltningar som går igång efter årsskiftet.
Mot beslutet
Roslund och KS agerar dock i strid emot det beslut arbetarekommunen tog den 22 maj. Efter votering beslöt den att den politiska organisationen ska vara på plats först om drygt två år.
I en insändare i dagens PT pekar en av de som deltog vid mötet på det märkliga, att den 6 september dök förslaget upp igen, för att återigen röstas ned.
- Väljer ändå Roslund och kommunstyrelsen att driva frågan emot nuvarande årsskifte är det emot arbetarekommunens stadgar som säger att ks ska följa dess beslut, säger Björn Berglund, som anser att det är fel att strypa organisationen mitt i en mandatperiod.
- Detta kan vänta tills efter nästa val. Jag gillar det inte, säger Björn Berglund, som pekar på att det just nu sker en maktförskjutning där kommunstyrelsen med den inre politiska kretsen får mer makt.
- Jag har varit S-politiker sedan 60-talet och detta är fel. Jag är sur över mitt partis beteende, säger Björn Berglund, som pekar på att i beredningen av den nya tjänstemanna- och politikerorganisationen, har han aldrig blivit tillfrågad trots att han är ordförande i en av Piteå kommuns tyngsta organ, miljö-och byggnadsnämnden.
- Partiet har tappat fotfästet. En grupp inom partiets inre skikt driver bantningen av den politiska organisationen och den har varit noga med att hålla mig utanför, säger han.
Också arbetarekommunens ordförande Bengt Ek är kritisk till att Roslund kringgår arbetarekommunens beslut.
- Ska tidsplanen hålla måste frågan upp på kommunstyrelsen på måndag. Det går inte, detta är en så viktig demokratisk fråga i Piteå att det inte räcker med att S beslutar. Jag vill ha ett kvalificerat majoritetsbeslut i kommunfullmäktige, säger Bengt Ek, som anser att handläggningen gått för snabbt.
Hedman bekymrad
Lena Wikberg (S)är vice ordförande i arbetarekommunen och sitter i KS arbetsutskott. Frågan är vilken linje hon väljer?
- Jag är en del av arbetarekommunen, så jag stödjer beslutet 1 januari 2015, säger hon.
Den "gamle" S-räven Torsten Hedman i Hortlax är också bekymrad över partiet.
- Det är egendomligt. Jag var inte med på arbetarekommunens möte men hörde att det hade grälats. Hade jag anat det hade jag gått dit, säger Hedman, som också tycker det är fel att organisationen ska separera bygg och miljöfrågorna från varandra.
- Under min tid som ordförande slog vi ihop miljö-och byggnadsnämnden för att frågorna hör så intimt ihop, säger Hedman, och Björn Berglund inflikar.
- Det de gör nu är att gå bakåt i tiden till ett förlegat system som fungerar sämre.