Det slår facket Vision (tidigare SKTF) fast i en rapport där Vison via opinionsinstutet Novus Opinion frågat 350 norrbottningar om hur de ser på löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Svaret är entydigt.
Av de 350 anser nittio procent att löneskillnaderna är orimliga, och det är ingen större skillnad mellan åldersgrupperna i undersökningen. Siffran är något lägre i åldersgruppen under 29 år där drygt 80 procent anser att det är orimligt medan drygt 90 procent av de 60 år och över anser att det är orimligt.
Visons undersökning har omfattat sju län i Sverige, där nyvalde förbundsordföranden Annika Strandhäll som är på besök i Norrbotten just nu, pekar på att frågan om lika löner i Sverige har stått stilla i 30 år, och det går inte åt rätt håll.
- Vi har fortfarande en mycket segregerad arbetsmarknad där kvinnors arbete jämfört med mäns värderas sämre, säger Annika Strandhäll.
Det krävs ett handslag
Hon tror inte att hennes fack själv klarar att lösa knuten, även om Vison i avtalsförhandlingarna just nu kräver en procent mer än industrifacket som fick igenom ett lönelyft på 2,6 procent.
- Det krävs mer, ett gemensamt handslag mellan flera parter, säger Annika Strandhäll, som pekar på att en majoritet av de tillfrågade anser att staten, arbetsgivarna och facken måste hitta en gemensam finansieringslösning. Det räcker inte enbart med att staten skjuter till pengar eller att anställda i manligt dominerade yrken avstår en del av löneutrymmet.
- Detta är en fråga för politiken. Vi förordar ingen statlig lönepolitik, men politiken måste dra sitt strå till stacken, säger Annika Strandhäll, som sätter visst hopp till regeringens nybildade jämställdhetsdelegation.
- Den bör ta med frågan om ett rättvist och jämställt arbetsliv. Ska vi klara välfärden i framtiden behöver vi justera lönenivåerna i kommuner och landsting så de blir konkurrenskraftiga, säger Visons förbundsordförande.
Hon ställer också frågan huruvida välutbildade kvinnor, men även män, vill söka arbeten i branscher där lönen är flera tusen kronor sämre i månaden, och där den framtida pensionen blir sämre.