Konstparken är unik

Konstparken i Piteå, denna oas mellan Norrmalm och Norra hamnen, är unik. Som framgår av namnet är det inte bara en park, utan en konstnärlig utemiljö fylld med närmare tjugo skulpturer av lika många olika konstnärer.

Om man tittar ut över Konstparken från dess bästa vinkel sticker Bertil Sundstedts skulptur "Till minne" upp som ett färggrant utropstecken. Längre bort till höger anas en annan höjdare, Erling Johanssons sex och en halv meter höga skapelse av plattjärn, "Det spelande barnet från havet".

Om man tittar ut över Konstparken från dess bästa vinkel sticker Bertil Sundstedts skulptur "Till minne" upp som ett färggrant utropstecken. Längre bort till höger anas en annan höjdare, Erling Johanssons sex och en halv meter höga skapelse av plattjärn, "Det spelande barnet från havet".

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2010-08-10 06:00
Konstsamlingen, som i huvudsak består av skulpturer skapade av regionala konstnärer, växer med ett nytt konstverk per år. Det äldsta verket i parken är Pitekonstnären Toivo Lundmarks Nätstickan från 1993, högt placerad i närheten av Fiskarstugan.
Den senast invigda skulpturen har det vitsiga namnet HavAnde och föreställer en havande kvinna. Konstnären heter Carola Edlund och kommer från Gotland, materialet är för övrigt gotländsk sandsten.
Annastina näst i tur
Den senaste beställningen är ett verk av Annastina Eriksson, Renön. Hennes skulptur, som ännu inte kommit på plats i parken, föreställer en mussla.
Med tanke på parkens placering vid Nördfjärden, Strömsundskanalen och den gamla hantverkarstadsdelen Norrmalm är det naturligt att man valt hantverk-fiske-kust som tema för Konstparken. Temat begränsar knappast konstnärerna, utan ämnet kan tolkas inom vida ramar. Ett exempel på detta är Erling Johanssons sex och en halv meter höga skulptur tillverkad av plattjärn som bär namnet "Det spelande barnet från havet" (2007).
Även Nordingråkonstnären Dag Wallin har skapat ett mytiskt havsväsen; hans "Sjökvinnan", en blandning av båt och kvinna, har ärgats vackert grön sedan invigningen för tolv år sedan.
Till minne av sjöstaden
Lulekonstnären Bertil Sundstedts färgglada emaljerade stålplåtspelare med sadeltak, "Till minne" från 2005, knyter mer direkt an till parkens tema fiske, sjöfart och handel.
Parken som sådan visar sig från sin bästa sida betraktad från korsningen Fiskaregatan-Krukmakaregatan. Från andra vinklar gör den ett slutet intryck med sina häckar som delar in den platta parkmarken i fack. Tanken är att skapa rum för konstverken är i och för sig god, men frågan är om häckarna inte stänger till snarare än att ge det öppna, välkomnande intryck som det talas om på parkförvaltningens hemsida.
För många Pitebor är Konstparken bara en grönyta som man snabbt passerar på
cykel eller till fots. Men en och annan tar sig tid att gå runt och betrakta konstverken. Där finns också några parkbänkar utplacerade för dem som behöver vila rygg och ben.
FAKTA Konstparken
Konstparken ligger vackert vid Norra hamnen med småbåtshamn och gästhamn i närheten av Strömsundskanalen.
I omgivningen ligger den pittoreska trähusbebyggelsen på Norrmalm. Här finns även Fiskestugan, där välbesökta trivselkvällar arrangeras under sommaren, och en labyrint där barn ibland ses leka.
Konstparken med sina närmare tjugo skulpturer med anknytning till kust, fiske och hantverk "erbjuder en välkomnande miljö både för sjöfarare och för landkrabbor" för att citera Piteå kommuns webbplats.
Nya konstinköp görs varje år och därmed förnyas parken efterhand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om