Kommunen skiljer inte på makar

Piteå kommun tillåter i princip alltid makar att bo tillsammans på ett äldreboende, även om bara den ene maken är i behov av särskilt boende. Det säger Gunnar Lindberg, avdelningschef för äldreomsorgen, med anledning av den senaste tidens debatt om makar som tvingas isär.

I Piteå skiljer man aldrig på makar som levt tillsammans i kanske 50 år om en av dem behöver flytta till ett äldreboende. Då får maken/makan flytta med som medboende, säger avdelningschefen för äldreomsorgen i Piteå, Gunnar Lindberg.

I Piteå skiljer man aldrig på makar som levt tillsammans i kanske 50 år om en av dem behöver flytta till ett äldreboende. Då får maken/makan flytta med som medboende, säger avdelningschefen för äldreomsorgen i Piteå, Gunnar Lindberg.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2010-04-10 06:00
Debatten om gamla människor som, på grund av stelbent byråkrati, inte får bo tillsammans på äldreboendet har blossat upp på nytt i pressen. Bland annat har Aftonbladet redogjort för ett upprörande fall i Eskilstuna, där de åldriga makarna skiljs åt efter 63 år. Det är bara ett av flera exempel på hur kommuner nekar åldringar gemensamt vårdboende.
Parboendegaranti
Äldre- och folkbildningsminister Maria Larsson (KD) lovar att ta tag i frågan: "Jag är beredd att titta på en lag som tvingar kommunerna att garantera att man får fortsätta bo ihop", säger Larsson till Aftonbladet.
Enligt en rapport som Folkpartiet presenterade häromdagen är det bara 44 kommuner i Sverige som garanterar att äldre par kan fortsätta leva tillsammans då ene maken är i behov av ett äldreboende.
En stor del av kommunerna i undersökningen, däribland Piteå, svarar att de beviljar parboende "i vissa fall", konstaterar Folkpartiet, som vill se en lag om äldres rätt att fortsätta bo sina sista år tillsammans, när en av dem måste flytta till ett äldreboende.
"I vissa fall" otillräckligt
Att parboende beviljas "i vissa fall" är inte tillräckligt bra, tycker Folkpartiet: "Det skapar utrymme för godtycke och ger ingen förutsägbarhet för den enskilde".
Men enligt chefen för äldreomsorgen i Piteå kommun, Gunnar Lindberg, så nekar man aldrig två makar som vill flytta tillsammans till ett äldreboende, även om bara en av dem är i behov av särskilt stöd dygnet runt.
- Det här har aldrig varit något problem hos oss. Utgångsläget är att aldrig skilja makar från varandra med myndighetstvång, säger Lindberg.
Om båda vill flytta till ett äldreboende kan de antingen erbjudas en gemensam tvårumslägenhet eller också två "ettor" på samma boende.
Pragmatisk hållning
Men i vissa fall kan den bästa lösningen vara att den friskare av de två makarna bor kvar hemma medan den sjuke flyttar in på ett äldreboende, framhåller Gunnar Lindberg.
- För den som är förhållandevis frisk kan det vara psykiskt påfrestande att bo i en liten lägenhet tillsammans med sin livskamrat som kräver tillsyn av personal dygnet runt. Om den andra maken bor inte alltför långt borta från äldreboendet kan ju han eller hon besöka makan varje dag, 5-6 timmar per dag eller mer eller mindre.
- Vi har en väldigt pragmatisk hållning och vi skiljer aldrig på människor som varit tillsamman i 50 år, sammanfattar Gunnar Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om