Kommunen på skrotjakt

Soptippar, skrotupplag och byasågar. Nedlagda sedan länge, men kanske har de orsakat föroreningar. I sommar ska länsstyrelsens personal besöka ett antal objekt i Piteå kommun.

PITEÅ 2012-05-08 06:00

Naturvårdsverket, som gett länsstyrelsen i uppdrag att kartlägga länets samtliga 14 kommuner, har uppskattat att det finns cirka 500 potentiellt förorenade områden i Piteå kommun.

- Så många är inte aktuella, men vi räknar med att besöka 25-45 objekt som bedömts vara av intresse, säger Hanna Wikström, länsstyrelsen och ansvarig för inventeringen av Piteå kommun.

Egentligen skulle platsbesöken ha skett redan i fjol sommar, men personalförändringar på länsstyrelsen har gjort att arbetet dragit ut på tiden.

Många större miljöföroreningar är sedan tidigare åtgärdade och sanerade, men vid inventeringen i andra kommuner har ovälkommen miljöpåverkan uppdagats.

- Det finns ett antal objekt och i vissa fall kan det bli tal om vidare undersökning. I första hand är det förorenaren som ska vidta åtgärder och i andra hand markägaren. Men det här handlar om nedlagda verksamheter som kanske legat öde i flera decennier, säger Hanna Wikström.

I en kommun som Piteå kan det exempelvis handla om verkstäder, varv, kemtvättar och skrotupplag. Gemensamt för den här inventeringen är att de ska vara nedlagda.

Välkomnar tips
Hur är det med platser där man kanske grävt ner exempelvis oljefat?
- Det kan vara av stort intresse, säger Hanna Wikström som inte känner till det polisanmälda fallet med misstänkt nedgrävda oljefat i närheten av Bergsviken (PT 20120428).

Arbetet med att ta in fakta från arkiv och register är genomfört. Det pågår vidare ett antal intervjuer med folk som kan känna till något om numera nedlagda verksamheter. Dessutom samarbete med kommunens miljöenhet.

- Det som återstår är fältstudierna, men vi välkomnar fortfarande tips från allmänheten. Det är bara att kontakta mig, säger Hanna Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om