I det ursprungliga kravet var senaste datum satt till 15 september. Det klarar inte Piteå kommun.
- Därför har vi fått förlängning fram till 1 november, uppger Karin Olofsson, verksamhetschef för äldreomsorgen.
- Arbetsmiljöverket har visat förståelse för att vi inte klarar det. Kraven kom med kort varsel, men det vi gjort är att vi skickat in en handlingsplan för hur vi ska arbeta, där vi kopplat in Pitehälsan som gör utredningen, säger socialnämndens ordförande Agneta Eriksson, (S).
Staffan Öhlund, fackligt ombud för kommunal och skyddsombud vid Berggården och som deltagit vid inspektionerna är fåordig om hur det står till med arbetsmiljön för Kommunals medlemmar.
Väntar på utredning
- Vi håller på med ett arbete som inte är slutfört. Mer vill jag inte kommentera, säger Staffan Öhlund, som bekräftar att en utredning kommer att landa först i november.
Den handlingsplan till Agneta Eriksson hänvisar beskriver hur kommunen tänker ta itu med problemen, som att 3 juli kontaktades Pitehälsan och att senast 7 september då socialnämndens arbetsutskott hade möte beslöts att anta den plan som nu gått till Arbetsmiljöverket.
Agneta Eriksson vill inte kommentera situationen vid Berggården mer än att "jag vill inte föregå Pitehälsans utredning"
- Vi måste få se resultatet och sedan ta fram de åtgärder som behövs, säger socialnämndens ordförande.
Inga synpunkter
Vikarierande boendechefen Britt-Marie Larsson vill inte kommentera situationen med hänvisning till att det pågår en utredning, och biträdande boendechefen Carina Ferm vill inte heller ge några synpunkter eftersom hon tillträdde tjänsten 1 augusti.
Riskanalys saknas
Verksamhetschef Karin Olofsson kan inte heller förklara varför det aldrig gjordes någon riskanalys/konsekvensbedömning, hon konstaterar bara att det inte gjorts.
- Nu avvaktar vi utredningen. Sedan ska vi presentera förslag på åtgärder, säger hon.