Thomas Kåberger var generaldirektör vid Energimyndigheten innan han blev verksam vid "Chalmers Energy Area of Advance, och styrelseordförande i "Japan Renewable Energy Foundation.
Han slog fast:
- Kina står för världens största utsläpp av koldioxid, där landet räknar med 10-15 procent tillväxt fram till 2020, sade Kåberger, som pekade på att Kina importerar i dag fyra miljoner ton olja varje dag och det tänker inte landet pruta på. Totalproduktionen i världen ligger kring 80 miljoner ton/dag.
Solenergin
Samtidigt har Kina lagt fast världens mest ambitiösa program vad gäller förnybar el. Dit hör bioenergi, vindkraft och kärnkraft, där vindkraft redan passerat kärnkraften i effekt.
- Kina bygger ett verk i timmen dygnet runt. Sverige ett varje dag, sade Kåberger, som pekade på att Kina har mer vindkraft än USA och Europa tillsammans.
Det händer dock saker i Europa också. Den energikälla som växer snabbats i framför allt Tyskland, är solenergin där den bedöms blir större än vindkraft. En orsak är att senaste åren har priset på solceller sjunkit med 50-75 procent. Solcellsfasader är lika billiga som vanliga fasader på byggnader, och på sikt kommer sol och vindkraft i Europa att passera kärnkraften i effekt.
Åhörarna bjöds på kontrasten, gigantiska planer i Kina, till små ting som kommunägda parker i Sverige. I Rättvik har kommunen köpt ett par verk som lett till att andelsägarna fått billig el.
Åsa Elmqvist och Anna Jivén vid Svensk Vindkraftförening visade på fördelen med att kommunägda vindkraftverk.
- Ägandet ger en budgetförsäkring, det är en bra affär. Kommunen kan hålla koll på priset, det skapar jobb och det finns en stolthet med att äga eget vindkraftverk, sade Jivén.