Jimmys utbildningsplats ledde till fast jobb

Jimmy Hortlund, 31, är glad över sitt nya arbete som bagare och konditor vid Ekbergs konditori. Ett jobb han trivs med och som han fick sedan han läst teori vid Vuxenutbildningen och gjort praktiken vid bageriet.

Jimmy Hortlund är en "validerad" bagare. Efter fortbildning fick han fast jobb vid Ekbergs konditori.

Jimmy Hortlund är en "validerad" bagare. Efter fortbildning fick han fast jobb vid Ekbergs konditori.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-01-13 06:00

Jimmy Hortlund är exempel på så kallad "validering" (betyder göra giltigt). Ett inneord inom skolväsende och arbetsförmedlingskretsar. Kort uttryckt kan det exempelvis handla om att en person som har för dåliga betyg för att få ett speciellt arbete får chans att höja kompetensen. Finns arbetslivserfarenhet inom yrket behöver kanske inte fortbildningen bli lika lång.

I en tid där Norrbotten har 12 000 inskrivna vid AF, har kompetenshöjning och metoder för att få folk in på nya arbetsområden blivit viktigt, och "validering" var temat för en konferens i Kulturens hus i Luleå i går.

Fick praktik
Jimmy Hortlund gick två år vid energiprogrammet vid Strömbackaskolan 1998. Efter det har han skaffat en rik utbildnings- och arbetslivserfarenhet med bland annat studier vid Framnäs, han har kört taxi, varit delägare i "Pitemail", och arbetat i Stockholm som brevbärare.

- Jag kom dock tillbaka till Piteå, läste upp mina betyg och tänkte bli vindkraftstekniker. Men då såg jag att Ekbergs sökte bagare och eftersom jag arbetat vid tunnbrödsbageriet i Svensbyn tidigare pratade jag med Vuxenutbildningen om jag kunde få gå en arbetsplatsbelägen bagarutbildning och så blev det. Eftersom jag hade bagerierfarenhet blev utbildningen kortare, säger Jimmy Hortlund, som efter "valideringen" är fast anställd bagare och konditor.

Bristyrken
Vid konferensen pekade Timo Mulk Pesonen från arbetsförmedlingen på att Norrbotten går en dyster tid till mötes vad gäller tillgång på arbetskraft. Det väntar stora pensionsavgångar som leder till brister inom bland annat yrkesområdena, vård och omsorg, chaufförer, maskinförare och civilingenjörer. Detta i ett läge när exempelvis gruvnäringen växer. Och trots brist på läkare sades det att Sunderby sjukhus inte tar emot AT-läkare som arbetat mindre än 1,5 år.

- Ett stort bekymmer är att färre kommer in på arbetsmarknaden än de som lämnar den. Vi står inför en gigantisk utmaning inte minst inom offentliga sektorn, sade Timo Mulk Pesonen, som pekade på att de mest utsatta grupperna i vår tid är ungdomar och utlandsfödda.

De må ha utbildning och arbetslivserfarenhet, men Norrbotten är dåligt på att ta fram system för att slussa in folk på nya arbetsmarknader, sades det igår.

Ida Nordlund, projektledare för ett EU-finansierat projekt som syftar till ökad validering, pekade på att det trots allt kommer valideringssystem där Piteå nått rätt långt. Lotta Sundman och Susanne Jangdal vid Piteås vuxenutbildning sade till PT att i Piteå används "Valiveb", där varje person som utbildas kartläggs. I nuläget är elva elever föremål för lärlingsutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om