Som så många andra har vi problem med vad man ska göra med det man källsorterar, säger Madelene Andersson, om bakgrunden till varför hon och arbetskompisen Jenny Nordlund startade Rena Retur.
Båda arbetar som timvikarier inom äldreomsorgen i Älvsbyn. Där kläckte de idén om att starta företag som hjälper folk att bli av med allt från elektronik till tidningar och batterier.
De som källsorterar idag får själva åka till miljöstationen för att lämna material och det kan vara en bit att åka. Jenny Nordlunds och Madelene Anderssons koncept handlar om att hämta materialet hos den kund som väljer att teckna avtal med Rena Retur.
- Tanken är att hämta två gånger i månaden mot en fast avgift där kunden ställer ut materialet utanför huset, förklarar Madelene Andersson, som berättar att Rena Retur vill arbeta mot föreningar och skolklasser som marknadsför insamlingen.
Får köra farligt gods
- Vilket de får betalt för. Sedan utför vi arbetet med att samla in materialet, säger Madelene Andersson, som uppger att Rena Retur kan också arbeta direkt emot den kund som vill teckna avtal.
Jenny Nordlund säger att nu ligger de i startgroparna för att köra igång. De har investerat i en mindre skåpbil och släp för att frakta materialet.
- Det har varit en process att få tillstånd från Transportstyrelsen. Man måste ha det när man ska frakta gods och ta betalt, säger Madelene Andersson, som pekar på att hon och Jenny har också tillstånd från Länsstyrelsen att frakta så kallat farligt gods.
Elektronik och batterier
Hon och Jenny Nordlund förklarar att Rena Retur vill ta hand om material där det finns ett produktansvar, som elektronik, tidningar, förpackningar, batterier samt glas och metall.
Verksamheten går nu igång i Piteå kommun där tjejerna avtalat med ÖIF om att skaffa kunder. Det krävs i början 90 hushåll för att verksamheten ska går runt. På sikt hoppas de kunna vidareutveckla verksamheten till fler kommuner.
- Målet är förstås att få så många kunder att vi kan leva på det. Vi tror att detta kan bli lönsamt och framförallt är detta bra för miljön, säger Madelene Andersson.