- Vi har 16 vårdplatser för psykiskt sjuka och kan ta emot 20 patienter om det behövs. Ungefär 30 procent av patienterna är här på grund av missbruk.
Lars Nygren är kritisk till att det saknas särskilda platser och hävdar att det inte finns någon specifik kompetens uppbyggd för missbruksvård i Piteå.
- Nog finns det kompetens, men jag önskar också att missbruksvården hade egna lokaler. Det handlar om pengar och bra lokaler, säger Olofsson.
Nygren hävdar att människor riskerar att dö.
- Inte dör de på grund av oss. Vi tar emot alla och är det fullt tar vi ändå emot de mest akuta på något sätt. Vid tillfälle har vi köpt platser av beroendeenheten i Luleå.
Mellan stolarna
Så där ligger missbrukarna i Piteå mellan stolarna. I bästa fall får de samsas med psykiskt sjuka när de behöver hjälp.
- Ja, vi kan inte tillgodose det behov som finns. Det är ständig överbelastning där och bara utrymme för korta inläggningstider. Jag förstår Lars Nygrens frustration, säger Greger Pettersson.
I flera år har frågan om en bra missbruks- och beroendevård utretts och socialstyrelsen har riktat kritik, men trots detta har inget hänt. Det anses med andra ord vara helt i sin ordning att Lulebor och bodensare får bättre missbruksvård än andra länsbor.
- Jag håller inte med om att det är så, men visst behövs det fler vårdplatser, säger Stefan Bergström, divisionschef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
Gemensamt centrum
Alla är ense om problemen och vikten av att något görs. Inom kort väntas Gerhard Larssons utredning om vem som ska bära huvudmannaskapet för missbruksvården. Larsson sägs ha pekat ut landstingen, men alla tror inte på det och i slutänden är det regering och riksdag som bestämmer.