Ingen strategi för skärgårdens utveckling

Piteå har ingen fastlagd strategi för hur skärgårdsturismen skulle kunna utvecklas i kommunen, och tas den fram bör det handla om att skapa luxuösa boenden på öarna.

"Jag vill inte så någon volymturism, utan mindre grupper som erbjuds mer glamorösa boenden", sade Per Lenndin vid Piteås kultur och fritidsförvaltning.

"Jag vill inte så någon volymturism, utan mindre grupper som erbjuds mer glamorösa boenden", sade Per Lenndin vid Piteås kultur och fritidsförvaltning.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-08-25 06:00

Det framkom vid ett skärgårdsseminarium som genomfördes fredag som inledning till den skärgårdsdag som arrangeras vid Västra kajen i dag.

Syftet med dagen var att göra en genomlysning av hur Norrbottens skärgård kan utvecklas, vad som krävs för att göra det, och vilken roll entreprenörer spelar för att prat vid konferenser ska förvandlas till "verkstad" ute i skärgården.

Saknar strategi
Moderatorn Robert Bergman frågade bland annat ut Per Lenndin vid Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning, där Per Lenndin var tydlig med att Piteå kommun inte har någon strategi för hur den vill utveckla besöksnäringen i skärgården.

Och kommer den vill inte Lenndin se någon massturism, att så många som möjligt får chans att besöka öarna i Piteå skärgård.

- Vi måste skapa en exklusiv besöksnäring, så kallad "Glamouros camping". Jag tror inte på volymturism, utan att vi tar hit mindre grupper. Men det saknas som sagt en strategi för det, sade Per Lenndin.

På Robert Bergmans fråga, om hotellägaren Hilding Holmqvist kommer och vill bygga lyxiga bungalows på någon ö, vad händer då?

- Inte mycket, svarade Per Lenndin.

Väntade ett år
Här pekade Robert Bergman på att det togs fram en skärgårdsplan 2004, men frågan om hur mycket av det som genomförts förblev obesvarad.

Vid seminariet medverkade också Göran Wallin, fotograf och ledare för det projekt där Piteå, Skellefteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner samverkar för att utveckla skärgården. Kommunerna har fått 74 miljoner kronor, pengar som ligger och tickar hos Tillväxtverket i avvaktan att någon kommun får en idé som den kan söka pengar på.

Göran Wallin gav exempel på hur idéer kan förhalas av pappersvändande myndigheter.

- När Haparanda ville muddra hamnen vid Sandskär tog det ett år innan länsstyrelsen och Naturvårdsverket kom överens om vilken som skulle skriva under ansökan till Mark och Miljödomstolen, sade Wallin.

Till PT sade han Piteå kommun hittills har varit mycket aktiv i projektet.

- Det är överhuvudtaget bra samarbete mellan kommunerna där Piteå kommun varit drivande för att utveckla skärgården, sade Göran Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om