Nästa år planerar Svevind att börja bygga etapp ett med 314 vindkraftverk i Markbygden. Ansökan ligger hos länsstyrelsen för miljöprövning där instanser som Försvaret, Svenska Kraftnät och Piteå kommun yttrat sig.
Regeringsbeslut
Enligt regeringsbeslut ska försvaret ges chans att yttra sig vid varje prövning och det har det gjort. Där pekar Cecilia Häckner på att "de vindkraftverk som pekas ut i markerat område är i konflikt med totalförsvarets intressen och ska enligt försvarsmaktens intressen utgå ur projektet". Området ligger mitt i den yta som är vikt för Markbygdenprojektet.
Det kan tolkas som att verken ska prutas bort, men det menar inte försvarsmakten, uppger Cecilia Häckner.
- Vi vill att de utgår från den föreslagna positionen. Svevind får hitta en ny plats för dem, säger Häckner, som pekar på att de nuvarande placeringarna kommer att störa tekniska system som radar, signalspaning och radiotrafik.
Backar inte
- Tidigare höll vi fast vid linjen att vindkraftverk inte ska byggas närmare fyra mil från flygplats, men det var en inre arbetsordning vi har släppt, så vi har anpassat oss ganska mycket till det nuvarande projektet, säger Cecilia Häckner, som uppger att försvaret tänker inte backa från kravet på att flytta de 40 verken.
Det gör inte heller Svevind.
- Det är lätt för försvaret att hänvisa till någon annan plats.Men det här handlar om punkter med de bästa vindförhållandena och att bygga i dalgångar fungerar inte. Där är det sämre vind och då råkar man i konflikt med andra, säger Christina Falk vid Svevind, som pekar på att verken för 1,6 miljarder motsvarar ström för 50 000 hushåll.
Begärt mer tid
Svenska Kraftnät godkänner planerna förutsatt att verken hamnar minst 100-200 meter från närmaste kraftledning. Fiskeriverket godkänner projektet och Energimyndigheten säger ja. Kommunstyrelsen i Piteå har begärt mer tid fram till 10 oktober för yttrande och miljö- och byggnämnden vill svara senast 11 september, detta försenar projektet.
- Det är inte bra eftersom varje vecka är viktig för att vi ska kunna hålla den bortre tidsgränsen på 2021, säger Christina Falk.