- Det pågår ett riskanalysarbete, säger Görel Allestam vid Smittskyddsinstitutet.
Legionella sprids vanligtvis via mikroskopiska luftburna vattendroppar som andas in i lungorna.
Det är en farlig sjukdom och många dör av den lunginflammation som uppstår. För sju år sedan insjuknade en arbetare på Smurfit Kappa i Piteå och efter det tog ett mer fokuserat riskarbete fart i syfte att minska riskerna för spridning.
Håller med
- Vi vet att legionella ofta har en kraftig tillväxt i bioreningsanläggningar. Därför har en rad åtgärder vidtagits när det gäller den inre miljön på bruken, säger Görel Allestam.
Något som miljöingenjören Anna-Karin Olsson, länsstyrelsen, håller med om.
- I första hand är det en arbetsmiljöfråga, men vi vet att legionellabakterien följer med slammet och avloppsvattnet. Men de halter som mätts upp i Vargödraget är inte alarmerande.
Har det gjorts några mätningar där SCA släpper ut i Piteälven?
- Nej, deras biorening har ju stått still en längre tid, säger Olsson.
Tveksamma
Det har länge ansetts som att legionella inte sprider sig om man dricker vatten, men efter epidemin i grannstäderna Sarpsborg och Fredriksstad i Norge är experterna mer tveksamma. Då insjuknade 132 personer nedströms avloppet från bruket.
- En mil nerströms Glommaälven mättes höga halter av legionella upp. Men det är mycket bebyggelse och aktiviteter längs Glommaälven.
I Piteå finns en hel del stugor samt Pite havsbad nerströms SCA:s avlopp i Piteälven. Finns det risker med det?
- Det pågår ett riskanalysarbete för den yttre miljön och visst kan det finnas risker. Särskilt i lägen då ett bruk har behov av att tömma bassängerna. Det såg vi när Domsjö var tvungen att göra det. I sådana lägen kan det finnas behov av att varna allmänheten, säger Görel Allestam.
Klarar kallt vatten
Legionellabakterien finns naturligt i naturen och är en synnerligen livskraftig krabat. Den trivs bäst i temperaturer runt 40 grader, men klarar sig utan problem i kallare vatten.
- Den kan överleva länge i kallare vatten, så visst kan den ställa till problem även i en Norrlandsälv.
Sammantaget är givetvis den inre miljön viktigast ur smittosynpunkt och där har branschen vidtagit en rad mått och steg. Nu pågår alltså arbetet med att ta fram riskfaktorer för den yttre miljön.
- Vi är uppmärksamma på problemet och det finns gränsvärden som inte får överstigas, säger
Anna-Karin Olsson, länsstyrelsen.