Hot och våld mot rovdjurshandläggare
Hot och våld i samband med vargfrågan gör att Arbetsmiljöverket slår larm om arbetssituationen för länsstyrelsens veterinärer och rovdjurshandläggare.
Varannan tjänsteman som arbetar med rovdjur söderut, där licensjakt på varg är tillåten, har drabbats av hot och andra trakasserier. Bland annat har en naturbevakare i Dalarna hotats till livet flera gånger och fått sina däck sönderskurna när bilen stod parkerad hemma på gården.
Slå larm
Detta har fått Arbetsmiljöverket att slå larm och nu uppmanar myndigheten landets länsstyrelser att bedöma och åtgärda riskerna som rovdjurshandläggare och andra tjänstemän utsätts för.
- Hot och våld riktade mot myndighetspersoner innebär ett hot mot rättssäkerheten och måste tas på största allvar. Alla ska kunna känna sig trygga och säkra på jobbet, säger Gunnel Crona, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.
Enligt henne handlar trakasserierna främst om telefonterror, skadegörelse och personlig förföljelse. Det kan ibland gå så långt att den drabbade tvingas skaffa skyddad identitet.
Snabb hjälp
Enligt arbetsmiljölagstiftningen är arbetsgivaren skyldig att så långt som möjligt förebygga riskerna. Personal som ändå drabbas av hot eller våld har rätt till snabb hjälp för att lindra såväl fysisk som psykisk skada.
Josefin Olsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten, har dock aldrig utsatts för hot eller våld.
- Jag har ibland upplevt att folk varit frustrerade, men det har aldrig varit riktat mot mig personligen. Överlag är vi nog ganska förskonade från trakasserier här uppe, även om det säkert förekommer ibland, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!